Soarecele topaitor de spinifex este cunoscut si cu numele de dargawarra si traieste in regiunile aride si semi-aride din Australia Centrala si de Vest. Numele sau se refera la faptul ca prefera mai ales tufele cu ierburi tepoase de desert, campiile nisipoase acoperite cu Spinifex. Este un animal foarte mobil, isi schimba des locul, este agil si vioi, mereu atent la ce se intampla in jurul sau.

Se remarca prin faptul ca produce cea mai concentrata urina dintre toate mamiferele rozatoare. Este foarte bine adaptat la zonele aride, desertice, isi ia necesarul de lichid din plante, frunze, boabe, seminte, din tot felul de materii vegetale comestibile, care apar la nivelul solului. Mananca de asemenea si mici vietuitoare artropode, pe care le prinde noaptea, soarecii fiind mamifere nocturne.

Soarecele topaitor de spinifex are lungimea corpului de 9-18 cm, greutatea de 20-50 g si lungimea cozii de 12,5-23 cm. Corpul este acoperit cu blana alcatuita din fire de par lungi, de culoare gri-maronie pe partea dorsala si alba pe cea ventrala. Capul este mare comparativ cu marimea corpului, botul este scurt si ascutit, acoperit cu par si prevazut pe buza superioara lata si despicata cu vibrize lungi, subtiri si negre. Urechile sunt alungite, bine evidentiate din stratul de blana si acoperite cu fire de par rare, iar ochii sunt mari, rotunzi, cu irisul de un negru-intens. Membrele posterioare si anterioare sunt scurte si subtiri, cele din spate putin mai lungi, iar cele din fata folosite pentru tinerea hranei (la fel cum fac hamsterii).

Astfel de soareci traiesc in grupuri familiare mixte, foarmate din cel mult 10 exemplare (masculi, femele si puii lor). Se inmultesc rapid in perioade din an cu ploi, atunci conditiile de reproducere sunt favorabile. O femela face trei pana la patru pui, uneori si sase. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de doi ani si jumatate. Au capacitatea de a rula foarte rapid pe sol, de a sari si de a se ascunde rapid in vizuini (mai ales cand sunt in pericol).

Soarecele topaitor de spinifex are denumirea stiintifica de Notomys alexis, face parte din ordinul Rodentia, familia Muridae si este o specie comuna in Australia.

Video – Soarecele topaitor de spinifex (Notomys alexis) in conditii de captivitate:

https://www.youtube.com/watch?v=U5qghvfRbo4

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here