Soimul de Galapagos este o pasare nemigratoare si singura pasare de prada care traieste in Insulele Galapagos. Interesant la aceasta specie este modul ei de a comunica cu celelalte pasari din aceeasi specie, mai ales in perioada de reproducere cand femela ce are pui este ajutata in cresterea lor de mai multi masculi, astfel incat sansele ca acestia sa supravietuiasca sunt mai mari iar cantitatea de hrana adusa de ei mai mare.

Dupa ce cresc si reusesc sa zboare puii mai raman alaturi de parinti o perioada de pana la 4 luni, apoi devin independenti.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 55 cm, greutatea de 650-850 g si anvergura aripilor de 120 cm. Au penajul predominant in nuante de culori maronii-negricioase, doar coada impresioneaza prin marcaje gri-argintii care alcatuiesc dungi caracteristice speciei. Dimorfismul sexual la aceasta specie nu este foarte accentuat, cele doua sexe se diferentiaza doar prin marimea corpului, masculul fiind mai mare decat femela.

Capul este mare, gatul scurt, ciocul scurt, puternic si incovoiat, are marginile taioase spre a sfasia carnea. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare deschisa. Picioarele sunt scurte si robuste, fiecare cu patru degete din care trei indreptate inainte si unul inapoi, prevazute cu gheare ascutite din care cea indreptata inapoi este mai lunga, mai ascutita si mai puternica. Cu ajutorul ei, soimul tine si zdrobeste prada dar o ucide si cu ciocul.

Citește și:  Cerbul cu coadă albă (Odocoileus virginianus), se hrănește de obicei noaptea
Șoimul de Galapagos
Șoimul de Galapagos

Aceasta pasare de prada zboara excelent si obisnuieste sa-si vaneze prada in aer, se apropie deasupra solului planeaza usor si cand observa o posibila victima se repede brusc asupra ei si o prinde cu ghearele. Vaneaza mici mamifere si reptile, artropode, insecte, miriapozi, lacuste, hoituri, pesti morti gasiti pe tarm si alte specii de pasari. De multe ori a fost observata furand ouale altor pasari sau puii acestora.

In perioada de cuibarit ouale in numar de 2-3 sunt clocite si de mascul si de femela, schimbandu-se intre ei. Cuibul este construit din crengi, frunze si diferite materiale vegetale uscate (frunze, iarba) in locuri inalte, stancoase, greu accesibile. Este folosit mai multi ani la rand, marit de la an la an, in acelasi loc de cuibarit.

Dupa eclozarea oualor puii sunt sub ocrotirea parintilor timp de 50-60 de zile apoi parasesc cuibul definitiv. Masculii sunt monogami la aceasta specie, doar femelele au tendinta de a se imperechea cu mai multi masculi.

Soimul de Galapagos este o specie vulnerabila pe cale de disparitie. Speranta sa de viata este de aproximativ 22 de ani. Are denumirea stiintifica de Buteo galapagoensis, face parte din ordinul Falconiformes, familia Accipitridae. Ca specie a aparut in Arhipelagul Galapagos de foarte mult timp, de mai mult de 300 000 de ani.

Video – Soimul de Galapagos (Buteo galapagoensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.