Șopârla-aligator din Arizona face parte din grupul celor mai mari șopârle din lume. Aparține de familia Anguidae, a șopârlelor anguimorfe, care sunt native din emisfera nordică. Din acest grup mai fac parte șopârlele de sticlă, năpârcile, monitorii, șopârlele veninoase și altele.

Șopârla-aligator din Arizona, Foto: calphotos.berkeley.edu
Șopârla-aligator din Arizona, Foto: calphotos.berkeley.edu

Șopârla-aligator din Arizona este răspândită în diverse habitate din sud-vestul SUA și nord-vestul Mexicului. Apare frecvent în Arizona în zone cu pajiști, păduri de conifere, păduri umede cu vegetație deasă. Preferă și văile munților, canioanele, pantele abrupte, zonele din apropierea cursurilor de apă unde își caută hrana prin stratul de frunze aflate în stare de putrefacție pe sol. Are un stil de viață crepuscular dar mai ales diurn. Vânează ziua dar este o specie sperioasă, se ascunde în vegetația deasă, iar uneori se aventurează și seara după pradă, după lăsarea întunericului. Poate fi depistată după foșnetul pe care îl face în stratul de frunze moarte. Dacă este atacată are obiceiul de a mușca și de a expulza fecale. În caz de nevoie, își lasă coada și astfel reușește să scape de predator.

Specia Elgaria kingii
Specia Elgaria kingii

Corpul este alungit și destul de îngust, acoperit complet de solzi mici și lucioși. Pe laterale are pliuri de piele și benzi întunecate, care permit organismului să se extindă pentru înghițirea hranei, pentru dezvoltarea ouălor (la femelă) și pentru respirație. Capul este de formă triunghiulară, aspect creat și de botul îngust, iar ochii sunt mari și au coloritul închis. Deschiderea gurii este largă, iar limba este lungă și lată. În apartea superioară a botului se pot observa deschiderile nărilor, care sunt destul de mici. Partea ventrală a corpului este albicioasă, iar partea superioară a capului este turtită. Are mirosul foarte dezvoltat, cu ajutorul lui își urmărește prada. Membrele sunt destul de mici și subțiri, iar degetele sunt lungi, prevăzute cu gheare.

Citește și:  Ciocănitoarea-de-fildeș (Campephilus principalis) este în pericol de dispariție

Iarna obișnuiește să hiberneze, deoarece hrana nu se mai găsește din abundență. Atunci se hrănește din rezervele de grăsime acumulate în timpul anului. Primăvara iese din hibernare și începe iar să vâneze insecte, larve de insecte, molii, lăcuste și alte nevertebrate.

Are un colorit în nunațe maronii, ceea ce o avantajează foarte tare, o camuflează perfect în mediul ei natural. Astfel este foarte dificil de observant. Pe spate coloritul de fond este maro-deschis iar desenul este în dungi sau benzi transversale de culoare maro-închis. La fel este și coada care este destul de mare, poate măsura de două ori lungimea coprului. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 19-31 cm.

Reproducerea la această specie este ovipară. Femela depune 9-15 ouă în pământul afânat sau în nisip iar uneori rămâne în apropierea lor pentru a le păzi.

Șopârla-aligator din Arizona are denumirea științifică de Elgaria kingie și face parte din ordinul Squamata, încrengătura Chordata.

Video – Șopârla-aligator din Arizona (Elgaria kingii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.