Scormonitorul ceylonez (Ichthyophis glutinosus) este un amfibian care seamana cu o rama, ce traieste in Sri Lanka, America de Sud, Indochina si sudul Indiei. Prefera regiunile cu paduri tropicale, cu rauri, mlastini sau alte cursuri de apa. Este o specie predominant terestra care isi face galerii in solul moale si in mlastinile noroioase. Acest animal apod care nu prezinta membre, se deplaseaza prin miscarile ondulatorii ale corpului.

Adultii au corpul destul de lung de aproximativ 45 cm, cilindric si conic, acoperit cu numeroase inele, bine definite, uneori in numar de cateva sute, care au reflexii albastrui sau maronii. Pe partea ventrala coloritul este maroniu si prezinta o dunga galbena. Coada este scurta si destul de groasa, capul ascutit si osificat – folosit la saparea unor gropi in care se ascunde cand simte prezenta unui pradator – un sarpe, o pasare, un mamifer sau o broasca testoasa.

Ochii sunt mici, abia vizibili si acoperiti de o membrana subtire, simtul olfactiv este bine dezvoltat iar cel al vazului mai slab. Intre ochi si nari prezinta o pereche de tentacule cu care detecteaza mirosurile si percepe diferiti stimuli din mediul chimic exterior, lucru ce il ajuta in detectarea prazii.

Citește și:  Broasca cu coadă (Ascaphus truei), specii de amfibieni

Scormonitorul ceylonez este un apod carnivor care isi petrece majoritatea timpului sub pamant, in mal, in noroi si mlastini, unde se hraneste cu diferite rame, mici nevertebrate, termite, insecte si larve de insecte, iar uneori consuma si mici reptile sau soareci. Avand maxilarele destul de puternice, cel superior cu un rand de dinti ascutiti, iar cel inferior cu doua randuri de dinti curbati isi ataca prada pe neasteptate, sarind pe ea cand nu este atenta si cand este suficient de aproape.

La unele specii reproducerea este ovipara, femelele depun un numar de pana la 55 de oua mici si albe in sol, intr-un loc situat in apropierea apei, pe care le inconjoara cu corpul lor pentru a le proteja, pana ce acestea eclozeaza. La alte specii femelele isi pastreaza ouale in interiorul corpului si nasc pui vii – reproducerea fiind ovipara. Larvele abia iesite din oua se indreapta imediat spre apa, unde sunt purtate de flux.

Scormonitorul ceylonez face parte din ordinul Gymnophiona, familia Ichthyophis si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Scormonitorul ceylonez (Ichtyophis glutinosus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.