In regiunile de campie din vestul si centrul Africii traieste o specie destul de diferita de alte antilope de padure, numita Bongo (Tragelaphus euryceros euryceros). Arealul ei se intinde de la Sierra Leone, in zonele vestice africane si cele centrale si uneori pana in Kenya de Est. In regiunile impadurite tropicale si subtropicale de munte apare Bongo de munte (Tragelaphus euryceros isaaci), care fata de specia de la campie este mai mica.

Comparativ cu alte specii de antilope africane, Bongo este cea mai deosebita, cea mai mai mare si mai frumoasa. Are lungimea corpului de 1,7-2,5 m, inaltimea la greaban de 1,25 m si greutatea de 200-400 kg. Masculii sunt intotdeauna mai mari decat femelele si cantaresc putin mai mult, doar inaltimea la greaban este aceeasi.

Atat masculii cat si femelele prezinta doua coarne pe cap care formeaza o spirala slaba caracteristica speciei si pot depasi chiar lungimea de 1 m (mai ales la masculi, la care sunt mai dezvoltate).

O alta particularitatea a acestei specii este data de dungile albe verticale care apar de-a lungul corpului pe un colorit de fond castaniu al blanii alcatuita din par scurt. De asemenea, apar dungi late albe pe cele patru membre, pete albe de marimi diferite pe obraji, un semn in forma literei V pe bot si in forma de semiluna pe torace. Blana este mai deschisa pe partea ventrala si mai inchisa pe cea dorsala.

Bongo
Bongo

La femele nuantele de culoare ale blanii sunt mai luminoase, iar la masculii batrani mult mai inchise. Coada este lunga de 45-65 cm si are un colorit maro, cu varful negru si o pata alba. Ochii sunt mari, cu irisul de culoare maronie, iar urechile sunt exagerat de mari si mobile, cu pete albe si maronii. Simtul olfactiv este foarte dezvoltat.

Citește și:  Dinozaurul Pterodactylus, un zburător carnivor

Aceste antilope se hranesc cu frunze si ramuri de arbusti, pe care le pasc mai ales la apusul soarelui si noaptea. Acestea sunt culese cu limba abila si apoi zdrobite cu usurinta intre pernita tare si fara dinti aflata pe maxilarul de sus si incisivii care sunt pe maxilarul de jos. Antilopele Bongo sunt vanate in special de lei, hiene si leoparzi, dar si de oameni. Pitonii pandesc sa prinda numai puii acestora, care sunt mai mici.

La aceasta specie femela, dupa o perioada de gestatie de 284 de zile, naste un singur pui, care este ascuns in ierburile inalte si alaptat de mama timp de 12 saptamani. Deseori puii sunt tinuti de femele impreuna, astfel incat sa fie aparati mai bine de pradatori. Ele formeaza grupuri mari de pana la 50 de exemplare si se deplaseaza impreuna in zonele cu hrana preferata. Speranta de supravietuire la aceasta specie este de aproximativ 20 de ani.

Bongo face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae. Specia de munte este vulnerabila datorita vanatului excesiv, dar si exploatarii forestiere. Riscul de disparitie al speciei de campie este redus.

Video – Bongo (Tragelaphus euryceros):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.