Gimnura de Filipine este o specie endemica din Insula Mindanao – cea de-a doua ca marime din Insulele Filipine. Face parte din categoria aricilor si este raspandita in regiunile montane, la altitudini cuprinse intre 1300-2900 m, in padurile umede, tropicale si in diferite alte habitate alpine insa, pana in prezent sunt cunoscute putine aspecte legate de modul de viata al acestei specii.

Are lungimea corpului de 13-15 cm, greutatea de 150-175 g, iar lungimea cozii de 4-7 cm. Nu are corpul acoperit cu tepi ci de blana alcatuita din fire de par lungi si aspre si fire de subpar de asemenea lungi, in nuante de culori roscate-maronii pe partea dorsala si maronii pe cea ventrala. Coada este putin paroasa, mai mult golasa si are un colorit crem-violet.

Cercetatorii au ajuns sa creada ca ar fi o specie insectivora care isi cauta hrana si in timpul zilei si noaptea. Probabil ca se hraneste ca si alte specii asemanatoare, cu insecte, larve de insecte si viermi. Este posibil sa fie ocazional si ierbivora, sa manance diferite plante suculente, insa nu se stie cu exactitate acest lucru.

Are un stil de viata solitar, isi petrece timpul pe sol, in stratul de vegetatie aflata in stare de degradare, printre ferigile inalte, vegetatia deasa din apropierea cursurilor de ape, pe sub pietre si bustenii culcati la pamant unde isi face si adapostul. Are capul mic, botul foarte lung, cu buza de jos putin mai mare si arcuita in sus, de o partea si de alta a partii superioare a botului are cateva perechi de vibrize lungi si albicioase, care ii amplifica simturile, in special pe cel tactil.

Ochii sunt ca doua margelute negre, apar pe partile laterale ale capului. Membrele anterioare si posterioare sunt mici, scurte si subtiri, se termina cu gheare ascutite, care ii ofera avantajul sa alerge suficient de repede si sa se catere cu agilitate pe plante si arbusti. Urechile sunt rotunde, bine evidentiate in stratul de blana, apar deasupra capului. Alte obiceiuri care tin de reproducerea acestei specii si modul sau de viata sunt insuficient cunoscute.

Gimnura de Filipine este o specie pe cale de disparitie, face parte din ordinul Erinaceomorpha, familia Erinaceidae si are denumirea stiintifica de Podogymnura truei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.