Clasa Ostracoda cuprinde aproximativ 6000 de specii de creveti-midie care traiesc in diverse habitate acvatice, in apa marii, in cursurile de apa dulce sau salcie, iar cateva in mediul terestru.

Aceste vietuitoare interesante, desi au corpul mic, sunt foarte importante pentru lantul trofic acvatic, atat in apele adanci sau mai putin adanci, unde se tarasc pe nisip, pietris, mal sau plantele acvatice, isi construiesc ascunzatori sau inoata. Conform specialistilor ostrocodele sunt animale acvatice ale caror ramasite fosile dateaza din perioada Cambriana inferioara.

Aceste specii sunt clasate in 6 ordine si 60 de familii si se aseamana cu scoicile bivalve. Ele sunt crustacee mici care au lungimea de 1-30 mm si un colorit care variaza de la verzui, la maroniu si cenusiu. Corpul lor este acoperit cu o carapace de forma ovala, circulara sau rectangular-ovala si este prevazut cu un numar de 1-3 perechi de picioare scurte, toracice.

Forma carapacei variaza de la o specie la alta, poate avea suprafata in relief sau simpla, neteda. Carapacea crevetilor-midie este formata din doua valve intarite de carbonat de calciu, prinse in articulatii, inchise prin intermediul unui muschi.

Particularitatea acestor specii este ochiul nauplius – singurul ochi care apare pozitionat in mijlocul capului. Exista multe specii de creveti-midie care au totusi mai mult de un ochi, au o pereche de ochi compusi foarte complecsi.

Citește și:  Specii de tigri - Panthera Tigris
Creveți-midie, Foto: kuleuven-kortrijk.be
Creveți-midie, Foto: kuleuven-kortrijk.be

La majoritatea speciilor exista mascul si femela, insa unele sunt partenogenetice (reproducerea este sexuata fara fecundarea ovulului). In atragerea partenerelor masculii emit niste lumini – aceasta manifestare apare doar la anumite specii.

Femelele depun ouale in apa pe suprafata plantelor acvatice sau corpurile din apa, ele se lipesc de acestea si au un invelis tare si rezistent la factorii exteriori. Crevetii-midie se hranesc cu diferite particule care plutesc in apa, cu resturi de alge si plante, pot fi si nacrofagi, iar unele specii sunt de prada (in organismul lor s-au gasit resturi de mici vietuitoare acvatice).

Crevetii-midie cypridinide sunt specii care inoata excelent propulsandu-se in apa cu ajutorul unei antene care iese afara printr-o crapatura din partea anterioara a carapacei.

Crevetii-midie cypride sunt specii de apa dulce care traiesc in mlastini, balti si lacuri. Exista si specii care inoata in apa marii sau se tarasc pe fundul nisipos al acesteia. Se reproduc prin partogeneza, iar la unele specii au fost descoperite doar femelele. Ouale acestora sunt tari si rezista la seceta.

Video – Clasa Ostracoda:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.