Familia Silphidae cuprinde 250 de specii diferite de gândaci-gropar. Aceste nevertebrate au corpul moale și aplatizat și trăiesc mai ales în emisfera nordică. Sunt gândaci care apar pe lângă bălegar, stârvuri, ciuperci. Numele de gândaci-gropar se referă la faptul că au obiceiul de a îngropa cadavrele animalelor mici, iar apoi femelele depun ouăle pe acestea.

Gândacii-gropar au lungimea corpului cuprinsă între 0,4-4,5 cm, iar coloritul este negru și nuanțe maronii-închise. Unele specii prezintă desene de culori deschise, de galben, portocaliu, roșu, etc. Majoritatea au antenele cu măciulie și picioarele scurte, segmentate.

Adulții sunt atrași de organismele în stare de descompunere, se hrănesc cu bălegar. Femelele își depun ouăle pe hoituri de animale, iar larvele se hrănesc cu ele.

Există două subfamilii de astfel de gândaci și anume: Silphinae și Nicrophorinae.

Necrodes littoralis

Specia Necrodes littoralis are lungimea corpului de 1,5-2,5 cm și coloritul negru. Apare în Europa și la est de Caucaz.

Silpha carinata
Silpha carinata

Specia Silpha carinata Străiește în Europa și are corpul plat, mare, cu diferite protuberanțe, iar pronotumul rotunjit la extremități. Antenele sunt lungi și alcătuite din mai multe segmente scurte.

Citește și:  Șarpele Boa trandafiriu (Charina trivirgata), trăiește în deșert
Silpha americana
Silpha americana

Specia Silpha americana este răspândită în America de Nord. Are corpul negru, turtit, antenele scurte, cu protuberanțe neregulate pe elitre, iar pronotumul portocaliu. Acest gândac este atras de mirosul de hoit, larvele sale se hrănesc cu astfel de hrană.

Nicrophorus germanicus
Nicrophorus germanicus

În Europa și Asia de Nord este comună specia Nicrophorus germanicus care are elitrele scurtate, obișnuiește să îngroape stârvuri în pământ. Are lungimea corpului de 2-3 cm și coloritul negru. Acest gândac a fost găsit în hoituri mari de iepuri și șobolani.

Oiceoptoma thoracicum
Oiceoptoma thoracicum

Specia Oiceoptoma thoracicum are lungimea corpului de 1,1-1,6 cm și coloritul negru cu pronatumul galben-maroniu. Se hrănește cu bălegar, materii vegetale aflate în stare de putrefacție. Este răspândit în regiunea palearctică, în Europa, Africa de Nord, Asia Centrală și de Nord.

Nicrophorus vespilloides
Nicrophorus vespilloides

Un alt gândac-gropar din Europa și Asia este Nicrophorus vespilloides care are lungimea corpului de 1,2-1,8 cm și coloritul negru. Pe aripi are un desen de culoare galbenă, roșie sau portocalie, cu marginea în zig-zag.

Video – Specii de gândaci-gropar din familia Silphidae- Necrodes littoralis: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.