Familia Aleyrodidae cuprinde aproximativ 1 200 de specii de zburatori-albi, care sunt niste gandaci delicati asemanatori cu niste fluturi de noapte, deoarece au doua perechi de aripi transparente, albe sau cu pete. Apar in special in regiunile mai calde, pe o mare varietate de plante. Au corpul foarte mic, lung de 1-3 mm si prezinta o pereche de 7 antere segmentate. In perioada de imperechere femelele isi depun ouale pe partea inferioara a frunzelor, iar larvele se hranesc cu seva frunzelor, de aceea unele specii sunt considerate daunatoare pentru recoltele agricole.

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) a fost adusa din regiunile tropicale ale Americii prin comertul cu plante ornamentale si a fost raspandita pe toate continentele globului. In tara noastra aceasta specie se dezvolta pe diferite plante din sere sau apartamente.

Un exemplar adult are corpul de culoare galbena, acoperit cu o secretie ceroasa alba. Aripile sunt albe, iar picioarele, ochii si anumite parti ale corpului sunt maronii. Abdomenul este cilindric, anterele sunt formate din 7 segmente unite intre ele, iar lungimea corpului este de 1,1-1,3 mm.

Zburători-albi

In perioada de imperechere femelele depun ouale pe partea inferioara a frunzelor plantelor din sere, cum sunt de exemplu: muscatele, vinetele, tomatele, ardeii, castravetii si altele. La inceput ouale sunt de culoare verde, apoi pe masura ce se dezvolta embrionii ele devin galbene si la final negre. Au forma ovala, la un capat prezinta un mic peduncul, sunt depuse de femela in grupuri mici, sub forma unui arc.

Citește și:  Panoplosaurus, dinozaurul asemănător unui taur

O singura femela poate depune un numar de cca. 200-500 de oua pe tot parcursul vietii, iar incubatia oualor dureaza aproximativ doua saptamani. Dupa eclozare apar larvele care se fixeaza de frunze si se hranesc pana la dezvoltarea lor completa si transformarea in adulti. Larvele au corpul oval, lung de 0,7 mm, galben, cu ochi de culoare rosie. In timpul evolutiei larvele naparlesc de trei ori, iar la maturitate larvele au corpul alb, acoperit pe lateral cu spini scurti si dorsal cu 15-20 perisori lungi.

In cursul unui an musculita alba de sera poate avea trei sau patru generatii. Este considerata un mare daunator, deoarece ataca plantele ornamentale si culturile din sere, distrugandu-le frunzele si lastarii. In urma atacului, frunzele se ingalbenesc, se usuca si apoi cad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.