Mandrilul – Mandrillus sphinx – traieste in regiunile ecuatoriale umede cu paduri dese din Camerun, Zair si Gabon, din vestul Africii Centrale. Comparativ cu celelalte maimute primate mandrilul este cea mai frumos colorata.

Masculii se remarca prin nuantele stralucitoare ale fetei, au nasul rosu aprins, zonele barbiei si ale fetei albe, galbene sau portocalii, iar la nas prezinta dungi albastre osoase pe ambele parti – o particularitate care nu mai apare la alte primate. Partea dorsala a corpului si a capului este maro sau maro-inchis. Coada se prezinta ca un ciot in nuante deschise, iar partea ventrala este albicioasa-galbuie.

Femelele au un colorit mai atenuat decat masculii si sunt mai mici decat acestia. Masculii cantaresc aproximativ 25-30 kg, iar femelele doar 12-15 kg. Inaltimea unui exemplar adult variaza intre 60-81 cm, iar lungimea cozii este de 7-9 cm. Crupa masculului albastra-violacee este o alta particularitate a acestei specii si in acelasi timp arata femelei virilitatea acestuia.

Aceste primate traiesc in grupuri mici de 20 de membri care in anumite perioade se alatura si formeaza cete mari de pana la 250 de exemplare. Fiecare grup este condus de un mascul care indeplineste rolul de lider si care isi impune prin forta anumite reguli si stabileste o ierarhie stricata ce nu poate fi incalcata. Sunt animale teritoriale, isi marcheaza zona ce se intinde pe 50 km² prin mirosuri ale unor glande specifice si nu permit altor intrusi sa se apropie. Adultii sunt agresivi si fiorosi, iar puii sunt jucausi si simpatici.

Citește și:  Maimuțe primate - Babuinul măsliniu (Papio anubis)

In perioada de reproducere masculul dominant are dreptul de a se imperechea cu orice femela doreste. In acest mod el devine in timp tatal tuturor puilor care se nasc si formeaza un harem de pana la 20 de femele. Masculii care nu se imperecheaza cu nicio femela sunt obligati sa formeze rangurile inferioare.

Femelele ajung la maturitatea sexuala mai tarziu decat masculii, abia la varsta de 4 ani si au o perioada de gestatie de 8 luni. Fiecare femela naste un singur pui pe care il alapteaza o perioada lunga de timp, il poarta initial pe pantece prins de blana sa si apoi il tine pe spate cand acesta devine mai greu. Puii stau alaturi de mama pana la varsta de 3 ani, apoi desi devin independenti mai raman alaturi de familie in cadrul grupului.

Madrilii isi petrec noaptea in copaci, odihnindu-se pe crengile acestora, iar ziua coboara pe sol fiind in cautarea hranei care consta din seminte, fructe, oua de pasari si mici vietuitoare – soparle, rozatoare. Cand este in pericol sau se lupta cu un rival, madrilul casca gura larg si isi arata coltii lungi de cca. 6,5 cm de pe maxilarul superior si restul dintilor mici si ascutiti.

Speranta de supravietuire a mandrilului in mediul sau natural este de aproximativ 30 de ani. Aceasta specie este vulnerabila, considerata in pericol de disparitie.

Video – Mandrilul (Mandrillus sphinx):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.