Există 50 de specii de musculițe comune sau rusalii mari care aparțin de familia Ephemeridae. Sunt răspândite în toată lumea, dar nu apar deloc în Australia. Preferă regiunile cu multă vegetație din apropierea apelor dulci. Fac parte din grupul insectelor efemere, a rusaliilor care se remarcă prin faptul că au ultima năpârlire după ce și-au format aripile posterioare de zbor. Acestea sunt mai mari și mai bine dezvoltate decât aripile anterioare.

Specia Ephemera vulgata, Foto: biopix.com
Specia Ephemera vulgata, Foto: biopix.com

Musculițele comune au lungimea corpului de 1-3,4 cm. Prezintă trei cozi lungi și subțiri la extremitatea abdomenului, iar aripile sunt transparente cu nervurile maronii. Femela își depune ouăle în apă, iar nimfele sunt subacvatice, înoată foarte bine, stau în mâlul de pe fundul răurilor, lacurilor, și se hrănesc cu materia organică din straturile acestuia. Adulții trăiesc foarte puțin, câteva zile și nu se hrănesc.

Ephemera vulgata, Foto: biopix.com
Ephemera vulgata, Foto: biopix.com

Specia Ephemera vulgata are aripile transparente cu nervuri maronii. Masculul ar lungimea corpului de 1,5-2,1 cm, iar femela poate avea lungimea de 1,7-2,4 cm. Larvele pot crește destul de mari și astfel pot avea lungimea corpului de 1,6-1,8 cm. Acestea trăiesc pe fundul apei, sapă tuneluri în formă de U în mâl și se hrănesc cu materii organice sau de origine vegetală pe care le filtrează din apă. Larvele nu pot supraviețui în ape acide, au nevoie de un mediu acvatic neutru sau bazic.

Citește și:  Muște negre purtătoare de boli ce trăiesc în apropierea apelor
Specia Ephemera glaucops, Foto: otosalvaje.weebly.com
Specia Ephemera glaucops, Foto: otosalvaje.weebly.com

Specia Ephemera glaucops are corpul lung de 1,4-2.2 cm. Femela are cozile de la extremitatea abdomenului mai scurte decât la mascul, de numai 1,5 cm. Această specie apare frecvent în apropierea râurilor din regiunile montane ale Europei.

Ephemera danica, Foto: fungalpunknature.co.uk
Ephemera danica, Foto: fungalpunknature.co.uk

Specia Ephemera danica este de origine din Europa, mai ales din regiunile centrale ale acestui continent. Preferă râurile de munte dar și apele stătătoare. Nimfele ei se hrănesc cu materia organică din mâlul de pe fundul apei. Stadiul lor de dezvoltare tine 2 ani, la final se apropie de vegetația de pe mal și sar din apă pe aceasta. Insecta are abdomenul gălbui, la extremitatea lui prezintă trei cozi lungi și subțiri, ca niște filamente. La mascul cozile sunt de 4 cm, iar la femelă sunt mai scurte, de aproximativ 2,5 cm. Aripile sunt transparente, cele posterioare pot avea anvergura de 3,5-4,5 cm. Corpul acestei insecte este lung de 1,5-2,5 cm.

Video – Specii de musculițe comune din familia Ephemeridae – Hexagenia limbata: 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.