Familia Calliphoridae cuprinde 1200 de specii de muște verzui sau albăstrui care trăiesc pe vegetație, în toată lumea. Sunt larg răspândite în diferite habitate, pe flori, stârvuri, etc. Sunt numite și muște de carne deoarece se așează pe mâncarea gătită și mai ales pe carne crudă.

Cynomya mortuorum
Cynomya mortuorum

Muștele din familia Calliphoridae pot fi recunoscute după corpul robust acoperit cu perișori. Au lungimea corpului de cel mult 1,5 cm și bâzâie când dau din aripi, zborul lor este zgomotos. Coloritul lor este închis, cu reflexii verzi și albăstrui. Majoritatea speciilor par să aibă luciu metalic verzui.

Muștele adulte se hrănesc cu sucul materiilor aflate în stare de putrefacție. Pot fi prezente pe mâncare, carne, fructe, legume, nectar. Unele specii se hrănesc cu larve și ouă de furnici. Majoritatea speciilor sunt supăratoare pentru om deoarece pot transmite diferite boli, fiind purtătoare de microorganisme patogene.

Ele sunt prezente pe cadavre de animale, pe gunoaie, iar apoi pot intra în casele oamenilor. Au și un rol important pozitiv pentru că se spune că pot curăți rapid locurile de materii organice, de excremente și cadavre. Sunt mâncate de unele animale insectivore, mai ales de broaște, păsări, paianjeni, insecte, reptile, arici, reptile. Pescarii le folosesc ca momeală la pescuit. Larvele lor sunt hrană pentru peștii din crescătorii.

Calliphora vicina
Calliphora vicina

Specia Calliphora vicina este frecvent întâlnită în orașe. Larvele ei se dezvoltă în cadavrele de porumbei, șoareci și șobolani.

Lucilia sericata
Lucilia sericata

În Asia și Europa este răspândită specia Lucilia sericata care are lungimea corpului de 0,7-1,1 cm. Are coloritul verde-auriu și aripile transparente. Femela se hrănește cu hoituri și nectar și depune ouăle pe alimente. Larvele sunt roz și sunt folosite ca momeală la pescuit sau hrană pentru insectele crescute în terariu.

Pollenia rudis
Pollenia rudis

Specia Pollenia rudis apare mai ales în emisfera nordică. În anotimpul de primăvară femela depune ouăle pe viermi și râme.

Cynomya mortuorum1

În lunile mai-septembrie zboară muștele Cynomya mortuorum. Au lungimea corpului de 0,7-1,8 cm și coloritul albastru-verzui străucitor. Femala stă mai mult pe flori, masculul pe bușteni și pereții caselor. Larvele se găsesc pe hoiturile de animale, în care femela își depune ouăle în perioada de reproducere. Astfel de muște pot fi observate pe cadavre dar și materii fecale de animale.

Calliphora vomitoria
Calliphora vomitoria

Specia Calliphora vomitoria este de culoare albăstruie și apare în emisfera nordică. Femela depune sute de ouă pe toată durata vieții de adult.

Video – Specii de muște din familia Calliphoridae – Calliphora vomitoria:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.