Păduchii de scoarță fac parte din ordinal Psocoptera și sunt insecte cu metamorfoză incompletă (nu apare stadiul de larva și de pupa, doar cel de nimfă). Tot din acest ordin fac parte și păduchii de cărți care au aceeași metamorfoză și aparțin familiei Liposcelidae. Aceste nevertebrate au cinci faze de dezvoltare ale nimfei. Se hrănesc cu licheni, alge, ciuperci parazite, mucegai, resturi de materii organice, resturi vegetale aflate în stare de putrefacție.

Specia Liposcelis bostrychophilus
Specia Liposcelis bostrychophilus

Păduchii din ordunul Psocopera trăiesc în toată lumea, dar mai ales în regiunile tropicale și subtropicale. Sunt cunoscute 3500 de specii grupate în 35 de familii. Sunt prezenți în stratul de frunze moarte de pe sol, pe scoarța copacilor, în clădiri, în cuiburile de păsări, în vizuini de animale, etc.

Caracteristicile păduchilor de scoarță Psocoptera

Aceste insecte au corpul moale și capul mare cu ochi proeminenți. Sunt de culoare gri-cenușie, iar antenele lor sunt lungi și filamentoase. Majoritatea au picioarele scurte, fața bulboasă, iar corpul alungit.

Sunt destul de mici, aspectul lor exact poate fi bine văzut doar la microscop, au lungimea corpului de numai 0,5-1,5 mm. Au două perechi de aripi membranoase, transparente, incolore sau cu nervuri închise. Aripile anterioare sunt mai mici decât cele posterioare.

Femelele se reproduce prin ouă, acestea se dezvoltă fără fertilizare, eclozează și apar direct nimfele. Ouăle sunt depuse de femele în crăpăturile scoarței copacilor, pe acele de pin, pe frunze și alte vegetale. Acestea sunt fixate prin secreții ale femelei sau niște filamente (care au aspectul de pânză de păianjen) ce sunt eliberate din gura acesteia. Astfel de grămăjoare se aseamănă cu niște cuiburi de păianjen.

Liposcelis divinatorius, Foto: lamarabunta.org
Liposcelis divinatorius, Foto: lamarabunta.org

Liposcelis divinatorius

Una din aceste specii este Liposcelis divinatorius. Este o insectă foarte mică, are lungimea corpului de 1-1,5 mm. Ca și alte specii de păduchi din ordinul Psocoptera, are metamorfoza incompletă, doar cinci faze de nimfă. Cei care au văzut astfel de insecte le-au confundat cu acarienii deoarece, au ca și aceștia 6 picioare, au antenele lungi, se mișcă foarte rapid și nu prezintă aripi.

Trăiesc în crăpăturile scoarței copacilor, în zonele umede, dar și în cărți, mobilă, muzee, biblioteci, depozite de produse alimentare, pe rafturi, în cămară, chiar și depozite de cereale. Pot provoca la om dermatită alergică.

Sunt considerate insecte dăunătoare mai ales datorită faptului că transportă microorganisme patogene care pot produce diferite infecții. Distrug cărțile, ierbarele, produsele de origine animală și vegetală, se hrănesc în special cu mucegai.

Liposcelis terricolis, Foto: visualsunlimited.photoshelter.com
Liposcelis terricolis, Foto: visualsunlimited.photoshelter.com

Liposcelis terricolis

Este răspândită pe frunzele moarte de pe sol dar și pe produsele uscate din magazii. Astfel de nevertebrate sunt numite păduchi de cârți pentru că apar între paginile acestora. Sunt atrase de mucegai, de resturi alimentare din spații închise unde este multă umiditate. Pot deteriora calitatea unor produse care se comecializează și astfel acestea nu mai pot fi vândute sau exportate.

Rolul păduchilor de scoarță în ecosistem

Păduchii de scoarță joacă un rol esențial în natură prin descompunerea materiei organice, contribuind astfel la ciclul de nutrienți. Aceștia se hrănesc cu microorganisme precum algele și ciupercile, prevenind răspândirea patogenilor care ar putea afecta copacii sănătoși. În plus, păduchii de scoarță reprezintă o sursă de hrană pentru diverse specii de păsări, păianjeni și alte insecte prădătoare, fiind parte integrantă a lanțului trofic.

Cum pot fi preveniți păduchii de scoarță în locuințe

Deși păduchii de scoarță nu sunt considerați dăunători periculoși pentru oameni, prezența lor în locuințe poate indica niveluri ridicate de umiditate. Pentru a preveni infestarea, este recomandată menținerea unui nivel optim de ventilație, reducerea condensului și eliminarea surselor de umezeală, cum ar fi scurgerile de apă sau zonele cu mucegai.

De asemenea, curățenia regulată a spațiilor în care sunt depozitate cărți și materiale organice poate contribui la evitarea apariției acestor insecte.

Video – Specii de păduchi de scoarță din ordinul Psocoptera: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.