Păduchii de scoarță fac parte din ordinal Psocoptera și sunt insecte cu metamorfoză incompletă (nu apare stadiul de larva și de pupa, doar cel de nimfă). Tot din acest ordin fac parte și păduchii de cărți care au aceeași metamorfoză și aparțin familiei Liposcelidae. Aceste nevertebrate au cinci faze de dezvoltare ale nimfei. Se hrănesc cu licheni, alge, ciuperci parazite, mucegai, resturi de materii organice, resturi vegetale aflate în stare de putrefacție.

Specia Liposcelis bostrychophilus
Specia Liposcelis bostrychophilus

Păduchii din ordunul Psocopera trăiesc în toată lumea, dar mai ales în regiunile tropicale și subtropicale. Sunt cunoscute 3500 de specii grupate în 35 de familii. Sunt prezenți în stratul de frunze moarte de pe sol, pe scoarța copacilor, în clădiri, în cuiburile de păsări, în vizuini de animale, etc.

Aceste insecte au corpul moale și capul mare cu ochi proeminenți. Sunt de culoare gri-cenușie, iar antenele lor sunt lungi și filamentoase. Majoritatea au picioarele scurte, fața bulboasă, iar corpul alungit. Sunt destul de mici, aspectul lor exact poate fi bine văzut doar la microscop, au lungimea corpului de numai 0,5-1,5 mm. Au două perechi de aripi membranoase, transparente, incolore sau cu nervuri închise. Aripile anterioare sunt mai mici decât cele posterioare.

Femelele se reproduce prin ouă, acestea se dezvoltă fără fertilizare, eclozează și apar direct nimfele. Ouăle sunt depuse de femele în crăpăturile scoarței copacilor, pe acele de pin, pe frunze și alte vegetale. Acestea sunt fixate prin secreții ale femelei sau niște filamente (care au aspectul de pânză de păianjen) ce sunt eliberate din gura acesteia. Astfel de grămăjoare se aseamănă cu niște cuiburi de păianjen.

Citește și:  Ibisul roșu (Eudocimus ruber), o pasăre cu penajul strălucitor
Liposcelis divinatorius, Foto: lamarabunta.org
Liposcelis divinatorius, Foto: lamarabunta.org

Una din aceste specii este Liposcelis divinatorius. Este o insectă foarte mică, are lungimea corpului de 1-1,5 mm. Ca și alte specii de păduchi din ordinul Psocoptera, are metamorfoza incompletă, doar cinci faze de nimfă. Cei care au văzut astfel de insecte le-au confundat cu acarienii deoarece, au ca și aceștia 6 picioare, au antenele lungi, se mișcă foarte rapid și nu prezintă aripi.

Trăiesc în crăpăturile scoarței copacilor, în zonele umede, dar și în cărți, mobilă, muzee, biblioteci, depozite de produse alimentare, pe rafturi, în cămară, chiar și depozite de cereale. Pot provoca la om dermatită alergică. Sunt considerate insecte dăunătoare mai ales datorită faptului că transportă microorganisme patogene care pot produce diferite infecții. Distrug cărțile, ierbarele, produsele de origine animală și vegetală, se hrănesc în special cu mucegai.

Liposcelis terricolis, Foto: visualsunlimited.photoshelter.com
Liposcelis terricolis, Foto: visualsunlimited.photoshelter.com

Specia Liposcelis terricolis este răspândită pe frunzele moarte de pe sol dar și pe produsele uscate din magazii. Astfel de nevertebrate sunt numite păduchi de cârți pentru că apar între paginile acestora. Sunt atrase de mucegai, de resturi alimentare din spații închise unde este multă umiditate. Pot deteriora calitatea unor produse care se comecializează și astfel acestea nu mai pot fi vândute sau exportate.

Video – Specii de păduchi de scoarță din ordinul Psocoptera: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.