Familia Linyphiidae cuprinde 4200 de specii de păianjeni pitici. Aceste arahnide sunt numite și păianjeni-monedă deoarece au abdomenul oval și lungimea în jur de 1 cm. Majoritatea speciilor sunt răspândite în regiunile temperate în habitate cu multă vegetație, pe sol, frunze, pe sub pietre și buștenii culcați la pământ. Unele specii trăiesc pe coastele din Arctica.

Păianjenii pitici iși țes pânze orizontale care nu sunt lipicioase ca la alte specii de arahnide. Acestea se observă mai bine dimineața datorită picăturilor de rouă sau când se mișcă în bătaia vântului. Păianjenii au chelicere mari și dinți ascuțiți, iar picioarele lor sunt prevăzute cu peri tari țepoși.

Se pot deplasa pe distanțe mari, zburând ca niște baloane duse de vânt, își umflă abdomenul cu aer și produc un fir de pânză de zbor. Acest fir de mătase este luat de vânt și purtat spre alte zone. În Anglia se spune că un păianjen-monedă care aterizează în fața ta sau pe haine îți poate aduce noroc la bani.

Citește și:  Specii de crabi-păianjeni – descoperă familia Majidae
Specia Gonatium rubellum, Foto: pavouci-cz.eu
Specia Gonatium rubellum, Foto: pavouci-cz.eu

Astfel de păianjeni pitici sunt cei din genul Gonatium care trăiesc în emisfera nordică. Preferă zonele umbrite, cu tufișuri joase și păduri cu vegetație mai puțin deasă. Specia Gonatium rubellum are coloritul corpului roșcat-portocaliu, iar picioarele lungi în nuanțe maronii-portocalii. Masculul este mai mic decât femela, are lungimea corpului de 2,5-2,8 cm. Femela are lungimea cropului de 3-3,4 cm.

Drapetisca alteranda
Drapetisca alteranda

O altă specie din familia Linyphiidae este Drapetisca alteranda care este un păianjen destul de mic. Femela are lungimea corpului de 4-4,5 mm dar are picioarele foarte subțiri și lungi. Este o arahnidă nocturnă care vânează insecte, furnici, gândaci, noaptea, își prinde prada pe neașteptate. Trăiește în regiunile din nordul SUA, din Canada, Columbia, Montana. Femela își depune sacul cu ouă pe scoarța copacilor, în crăpăturile acesteia.

Centromerus sylvaticus
Centromerus sylvaticus sursa: biolib.cz/en/taxonimage/id337881/?taxonid=1125

Specia Centromerus sylvaticus este mica, are abdomenul și toracele de formă ovală și culoarea neagră. Femela are abdomenul sferic și mai mare ca la mascul. Picioarele sunt groase , de culoarea maronie-portocalie.

Video – Specii de păianjeni pitici din familia Linyphiidae (năpârlirea): 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.