Familia Heteropodidae este alcătuită din 1000 de specii de păianjeni-vânător care trăiesc îndeosebi în regiunile tropicale și subtropicale. Au preferință pentru trunchiurile de copac dar mișună și pe sol, iar coloritul lor maroniu, închis, îi camuflează foarte bine în mediul lor natural, cu acesta armonizându-se aproape perfect.

Heteropoda lunula
Heteropoda lunula

Păianjenii-vânător se numesc astfel deoarece sunt artropode care vânează foarte eficient pe timpul nopții. Au capacitatea de a se mișca rapid și chiar de a face și mișcări laterale, astfel încât foarte rar dau greș când își urmăresc prada.

Există specii mai mici da și specii cunoscute cu numele de păianjeni-crab uriași deoarece sunt mari. Aceștia din urmă sunt prădători de șopârle și au picioarele lungi prevăzute cu țepi. Au abdomenul și carapacea aplatizate, iar corpul lung de 1-5 cm. Picioarele pot fi și de 15 cm. Pe marginea superioară a carapacei prezintă 8 ochi care au aceeași mărime, însă doar 4 ochi sunt orientați în față.

Speciile Heteropoda apar pe banane, dar sunt specii inofensive pentru om.

Citește și:  Descoperă primele 25 cele mai inteligente animale de pe glob
Heteropoda venatoria
Heteropoda venatoria

Una dintre speciile acestui gen este Heteropoda venatoria din regiunile subtropicale care are lungimea corpului de 2-2,5 cm și lățimea de 4 cm măsurată cu tot cu picioare. Hrana sa constă din insecte, pe care le omoară cu ajutorul unui venin pe care îl injectează în corpul acestora prin înțepare. Acest păianjen apare și în casele oamenilor, în grajduri și hambare. Preferă doar regiunile calde deoarece este sensibil la frig.

Heteropoda maxima
Heteropoda maxima

Păianjenul-vânător gigant care are denumirea Heteropoda maxima este considerat cel mai mare din familia Heteropodidae. Atât femela cât și masculul au coloritul corpului galben-brun-maroniu, iar pe picioare au dungi verticale. Are corpul lung de 4,6 cm și deschiderea picioarelor de 30 cm.

Micrommata virescens
Micrommata virescens

O altă specie din familia Heteropodidae este Micrommata virescens din Europa Centrală. Femela este verde deschis, masculul este în nuanțe mai închise.

Cancarides delena
Cancarides delena

Alte specii sunt: Neosparassus salacious, Cancarides delena, Heteropoda cervina, Heteropoda jugulans.

Video – Specia Heteropoda boiei:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.