Uliul porumbar este o pasăre de pradă parțial migratoare care trăiește în regiunile cu păduri de conifere și de foioase din Eurasia și America de Nord. Este un vânător care zboară rapid și sigur, planează deasupra codrilor seculari și își observă prada de la distanță. În general duce o viață sedentară, mai rar migrează spre regiunile învecinate, de regulă are tendința de a survola același teritoriu, cât timp hrana nu-i lipsește. Clocește în nordul și nord-vestul Americii de Nord, iar în lunile de iarnă zboară spre sudul Americii de Nord, unde hrana este mai multă, de aceea se spune că este o pasăre parțial migratoare.

Uliul porumbar, Specia Accipiter gentilis
Uliul porumbar, Specia Accipiter gentilis

Uliul porumbar are un aspect maiestuos. Are lungimea corpului de 48-70 cm, anvergura aripilor de 98-104 cm și greutatea de 1-1,5 kg. Femela este de regulă puțin mai mare decât masculul, poate avea anvergura aripilor de 105-115 cm. Penajul păsărilor tinere este predominant maroniu, iar treptat acesta devine gri. Aripile sunt rotunjite, gri-deschis pe partea interioară și maroniu spre negru pe partea superioară. Penajul este asemănător la ambele sexe. Capul este mare, fruntea albă, ochii au irisul de culoare roșie-brun (la adulți) și galbenă (la exemplarele tinere). Coada este lungă, are penele gri cu negru, desfăcute în evantai în timpul zborului. Picioarele sunt robuste, au pielea groasă și solzoasă, de culoare galbenă. Ghearele sunt ascuțite și curbate, iar pliscul lung și încovoiat, ambele perfecte pentru prinderea și uciderea prăzii. Fiecare picior are câte trei degete orientate înainte și unul cu gheara mai lungă, îndreptat înapoi.

Uliul porumbar
Uliul porumbar

Masculul are un instinct teritorial mai dezvoltat decât femelele. Face piruete aeriene, își urmărește prada de la distanță și brusc coboară spre ea și o prinde cu ghearele puternice de la picioare. Are capacitatea de a străpunge cu ghearele organele vitale ale victimei sale și de a-i rupe oasele subțiri. În general vânează mici mamifere și păsări (care au greutatea corporală de aproximativ 1 kg), reptile, nevertebrate, veverițe, iepuri și alte rozătoare.
Înainte cu două luni de perioada de reproducere (care are loc în perioada lunilor aprilie-iunie), femela iși pregătește cuibul în care va depune ouăle. Acesta este foarte mare, are un diametru de 1 m și este foarte rezistent, construit din crengi uscate și scoarță de copac. Ouăle sunt clocite de femelă, eclozează după o perioadă de 35 de zile, apoi apar puii care sunt hrăniți de părinți. După o perioadă de 4-6 săptâmâni puii încep să zboare, dar continuă să stea sub ocrotirea părinților și să fie hrăniți de aceștia. Abia după 3 luni de viață puii devin complet independenți. Ajung la maturitatea sexuală la vărsta de 1 an.

Uliul porumbar are denumirea științifică de Accipiter gentilis, face parte din ordinul Accipitriformes, familia Accopitridae. Există mai multe subspecii ale acestui gen și anume: Accipiter gentilis gentilis, Accipiter gentilis arrigonii, Accipiter gentilis albidus, Accipiter gentilis marginatus, Accipiter gentilis atricapillus, Accipiter gentilis apache, Accipiter gentilis laingi și altele.

Video – Specii de păsări de pradă – Uliul porumbar (Accipiter gentilis):

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ