Vanatorul de paianjeni vargat (Arachnothera magna) este o specie de vrabie zvelta, de dimensiune medie, care populeaza padurile dese din India, China si Malaysia. De asemenea, apare in zonele acoperite cu vegetatie perena sau padurile umede, tropicale si subtropicale, montane (la altitudini de 1000 m) din Nepal, Bangladesh, Thailanda, Laos, Cambogia, Vietnam.

Un exemplar adult ajunge la lungimea corpului de 17 cm si se remarca in special prin ciocul foarte lung curbat in jos, de culoare neagra. Are penajul interesant colorat cu nuante luminoase, pe partea ventrala este galben-inchis cu striatii negre si zone mici gri si vernil, iar pe partea ventrala este alb sau galbui-deschis cu striatii negre si maronii.

Ochii sunt mari, rotunzi, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare inchisa. Capul este mic, gatul ingust, corpul alungit si subtire, picioarele portocalii se termina cu degete lungi si gheare ascutite si curbate.

Vânătorul de păianjeni vărgat

Vanatorul de paianjeni vargat se aseamana foarte mult cu delicatele pasari colibri, se hraneste intr-o maniera similara cu acestea, dar are obiceiul sa dea mai rar din aripi. Dupa cum ii spune si numele, aceasta pasare prefera sa vaneze paianjeni, dar deseori consuma si nectarul florilor. In perioada clocitului femela isi construieste cuibul suspendat de ramurile copacilor, acesta este in forma de ceasca si este realizat din ramurele, frunze, muschi, panze de paianjen si fire de iarba.

Citește și:  Califarul roșu, pasăre ce clocește în țara noastră

Vanatorul de paianjeni vargat face parte din ordinul Passeriformes, familia Nectariniidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Aceasta familie cuprinde 5 subspecii si anume: Arachnothera magna aurata, Arachnothera magna pagodarum, Arachnothera magna musarum, Arachnothera magna remota si Arachnothera magna magna.

Video – Vanatorul de paianjeni vargat (Arachnothera magna):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.