Hemignathus munroi este o pasare nemigratoare care populeaza padurile de koa, la altitudini de peste 1 000 m, pe pantele vulcanilor din Insula Mare din Hawaii. Face parte din categoria prigoriilor de Hawaii care se afla in pericol de disparitie.

Pasarea are penajul de culoare maslinie pe partea inferioara si galben pe partea ventrala. Masculul este mai mare decat femela si cu penajul mai frumos, la femela culorile fiind mai sterse. Are lungimea de 12,5 cm, picioarele negre si capul de culoare galbena. Ciocul este lung, de culoare neagra, ascutit si curbat in jos, adaptat la diferite feluri de hrana.

Partea superioara este de doua ori mai lunga decat cea inferioara. Cu partea de sus scoate viermii, iar cu cea de jos (care este mai groasa si mai puternica) zdrobeste semintele tari sau face gauri in scoarta copacului. Hrana sa consta in principal din nectarul bogat al florilor si diferite fructe de padure. Uneori consuma diferite insecte si larve de insecte, pe care le ciuguleste de pe scoarta copacilor.

Citește și:  Pasărea tui (Prosthemadera novaeseelandiae) din Noua Zeelanda

Cuibaresc din luna februarie pana in luna iunie, cand femela depune un singur ou pe care il cloceste impreuna cu masculul. Dupa eclozare, masculul ajuta si la cresterea puiului. Cantecul lor este puternic, un amestec de fluieraturi scurte si ciripituri dulci.

Din punct de vedere al conservarii speciei, aceasta pasare este foarte importanta, deoarece numarul de exemplare a scazut foarte mult, din cauza bolilor (malaria) trasmise prin intepaturile de tantari. Hemignathus munroi face parte din ordinul Passeriformes, familia Fringillidae si subfamilia Drepanididae.

Video – Hemignathus munroi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.