Macacul negru este o specie de maimuta care traieste in regiunile impadurite din sud-estul Asiei, in Insulele Sulawesi de Nord. Aceste insule erau cunscute cu mult timp in urma cu denumirea de Insulele Celebes. Acest lucru a facut ca specia sa fie numita si macacul negru de Celebes.

Comparativ cu alte specii de primate, aceasta face trecerea de la macac la paviani prin faptul ca are botul mai pronuntat si arcadele sprancenelor mai bine evidentiate si mai robuste. De asemenea se remarca prin coada atat de scurta incat nu depaseste lungimea de 2,5 cm si poate fi asemanata cu un ciot. Corpul este putin mai mic decat al unui babuin, are lungimea de 52-57 cm si greutatea de pana la 10 kg. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela si cantareste mai mult. Blana este mare si deasa, are un colorit negru-intens-stralucitor. Numele de macacul negru vine de la faptul ca este complet negru, nu prezinta alte nuante de culori pe corpul sau. Capul este mare, pe crestet are o creasta din fire de par lungi, care se ridica si pare ciufulita atunci cand animalul este stresat sau provocat. Fata este lunga, botul alungit, iar expresia faciala este interesanta, fiind creata de arcadele mari ale sprancenelor, nasul ingust, obrajii proeminenti si maxilarul puternic. Ochii sunt mici, au irisul de culoare maronie. Membrele anterioare si posterioare au lungime medie, sunt musculoase si labele au degetul mare destul de scurt. Macacul negru - Macaca nigra

Aceste maimute formeaza grupuri foarte mari, care pot numara pana la 100 de exemplare (masculi, femele si puii lor). Acestea sunt organizate ierarhic, iar daca unul din membri incalca regulile, ceillati devin agresivi si il pun la punct. Masculul dominant, care este lider, are obiceiul sa-si arate frecvent puterea si nu tine cont de ceilalti masculi, deseori ia hrana cea mai buna si isi alege orice femela vrea pentru imperechere. Traiesc in copaci, sunt doar o parte din timp arboricole, de multe ori coboara si pe sol, iar hrana lor este formata din fructe, muguri, frunze, insecte, larve de insecte si oua de pasari. Sunt maimute vioaie, se catara cu usurinta pe crengile copacilor, uneori stau pe ramuri si smulg fructele dulci din copaci, sau rup scoarta acestora spre a gasi lavele, viermii si insectele.

Citește și:  Găsca-coțofană (Anseranas semipalmata), vezi video

In perioada de reproducere macacul negru are regiunea golasa din jurul anusului de culoare rosie, ceea ce arata receptivitatea sexuala. Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de 6 luni, apoi face un singur pui. Acesta este ocrotit si alaptat de mama timp de un an, apoi acesta mananca hrana asemanatoare cu cea a adultilor. Masculii tineri parasesc grupul si formeaza impreuna alte grupuri separate, abia mai tarziu alcatuiesc grupuri mixte. Acest lucru ne face sa intelegem de ce grupurile mixte sunt formate din mai multe exemplare de masculi decat de femele.

Macacul negru este o specie in periocol de disparitie, in Indonezia fiind sub protectia legii, nu poate fi vanat. Face parte din ordinul Primates, familia Cercopithecidae si are denumirea stiintifica de Macaca nigra. Speranta de viata la macacul negru este de aproximativ 20 de ani.

Video – Macacul negru (Macaca nigra):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.