Prosimienii sunt maimute arboricole primitive reprezentati de lemurieni, pato si lorisi. Endrina (Indri indri) apartine grupului lemurienilor si este cea mai mare specie, ajunge la lungimea de 60 cm si greutatea de 6-7 kg. Aceste mamifere sunt diurne, traiesc in nord-estul Insulei Madagascar, de obicei in perechi impreuna cu puii lor in padurile tropicale, ajungand la altitudini de pana la 1800 m.

Au membrele posterioare foarte lungi ceea ce ii da posibilitatea sa execute salturi foarte lungi, iar degetele mari ii ofera avantajul sa se prinda cu usurinta de ramurile copacilor. Intregul corp este acoperit cu blana foarte groasa, ce consta din par lung si lanos, care prezinta un desen de culoare in nuante negre, gri si albe. Exemplarele din regiunile sudice au un colorit mai deschis, iar cele din nord mai inchis, mai mult negru. Capul este mic, urechile mari, rotunde si acoperite de par, la fel cu cele de la ursul koala, botul este golas, ochii mari si rotunzi, cu irisul de culoare verde-deschisa, iar coada este scurta de 5 cm.

Indri indri, Foto: raymond.ostertag.free.fr
Indri indri, Foto: raymond.ostertag.free.fr

Fiind animale arboricole, traiesc mai mult in copaci, foarte rar coboara pe sol. Sunt alpinisti excelenti, fac sarituri ample din creanga in creanga, in sus si in jos, iar pe pamant sar pe membrele posterioare, ridicand labele din fata in aer. Grupurile de endrina sunt conduse de o femela dominanta care are prioritate la alimente si care formeaza o pereche monogama cu un mascul pe care il alege si ramane cu el toata viata. Un grup este alcatuit din 2-5 exemplare si ocupa un teritoriu de 17-40 hectare. Masculul are obiceiul sa-si marcheze teritoriul cu secretia glandelor sale si apoi celelalte exemplare canta cu voce tare mai ales dimineata pentru a-si semnala ca teritoriul respectiv este al lor si pentru a comunica intre ele sau cu membrii altor grupuri. Hrana acestor endrine este caracteristica erbivorelor, este alcatuita din plante fragede si suculente, frunze, seminte, muguri, fructe si flori. De obicei endrina prinde ramura cu mainile, o aduce in apropierea botului si rupe frunzele cu dintii.

Citește și:  Lemurianul Katta (Lemur catta) din pădurile Madagascarului, unul dintre cei mai cunoscuți prosimieni

La aceasta specie femela face un singur pui dupa o perioada de gestatie de 5 luni, o data la 2-3 ani. Puiul este alaptat timp de 6 luni de catre mama, apoi el este intarcat si la 8 luni devine independent. In primele 3 luni puiul are un colorit intunecat, apoi incep sa-i apara pete de culoare alba. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la 7-9 ani si traiasc pana la varsta de 30 de ani.

Endrina face parte din ordinul Primates, familia Idriidae. Aceasta specie este in pericol de disparitie, numarul de exemplare este in scadere datorita distrugerii habitatului natural si ratei mici de reproducere.

Video – Endrina (Indri indri):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.