Prosimienii sunt primate reprezentate de lemurieni, poto, lorisi si galago. Cea mai mare specie de galago din lume este galago mare al carui areal este format din regiunile impadurite din centrul, sudul si estul Africii. Galago mare este cunoscut si cu numele de ,,copil al tufisurilor”, datorita sunetelor specifice pe care le scoate si care se aseamana cu un scancet de bebelus.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 25-40 cm, greutatea de 1-2 kg si lungimea cozii de 34-49 cm. Dupa cum se observa coada este foarte stufoasa si mai lunga decat corpul. Intregul corp este acoperit cu blana moale si lanoasa, in nuante de culori gri-maronii pe partea dorsala si mai luminoase pe partea ventrala. Capul este destul de mare comparativ cu corpul, urechile sunt bine evidentiate din stratul de blana si golase pe partea anterioara, se misca independent in functie de directia din care vin sunetele.

Ochii sunt rotunzi si foarte mari, au irisul de culoare maro, orbitele oculare sunt mari, iar stratul cristalin din spatele retinei reflecta lumina. Botul este putin alungit, maxilarele au in fata doi canini mari, iesiti in afara daca deschide doar putin gura. Atat vederea, auzul cat si simtul olfactiv sunt excelente, galago mare reusind cu ajutorul ochilor si urechilor sa descopere cu usurinta insectele chiar si pe timpul noptii.

Citește și:  Specii de maimuțe, macacul mâncător de crabi (Macaca fascicularis)
Galago crassicaudatus
Galago crassicaudatus

Are o abilitate impresionanta de a vana, prinde insectele cu labele intr-o fractiune de secunda. Cu ajutorul celor patru membre alearga rapid atat pe sol cat si pe ramurile copacilor, am putea spune ca sunt asemenea lemurierilor patrupezi, iar labele cu degete lungi sunt perfect adaptate pentru apucare.

Aceste animale traiesc in grupuri familiare, alcatuite dintr-un mascul si 1-2 femele cu puii lor. Sunt specii nocturne si arboricole, noaptea vaneaza iar ziua dorm in copaci. Isi cauta hrana in grup sau separat, femelele sunt cele care au grija intotdeauna de pui. Perioada de gestatie la femela este de 4-5 luni, dupa care poate face 2 sau chiar 3 pui. Puii sunt alaptati 4 saptamani, apoi mananca aceeasi hrana ca si adultii. Dupa 5 luni devin independenti, iar la 2 ani ajung la maturitatea sexuala.

Galago mare este o specie comuna in Africa, numarul de exemplare este mare, are denumirea stiintifica de Galago crassicaudatus, face parte din ordinul Primates, familia Galagidae. Speranta de viata la galago mare este de aproximativ 18 ani in conditii de cativitate si probabil mai putin in mediul lor natural.

Video – Galago mare (Galago crassicaudatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.