Lorisul zvelt (Loris tardigradus) este o semimaimuta mica si dragalasa care doarme in scorburile copacilor din padurile din Ceylon, din sudul Indiei, Sri Lanka si in general din Sudul Asiei.

Aceasta primata mica ajunge la maturitate la lungimea de 17,5-26 cm si greutatea de 85-350 g. Are corpul acoperit cu blana moale de culoare cenusie-galbui sau maronie-inchis pe partea dorsala si cenusie-argintie pe partea ventrala. Ochii sunt mari, orientati in fata, incadrati de blana de culoare deschisa. Masca faciala este predominant de culoare inchisa, doar central are o dunga alba pala.

Coada lipseste, iar cele patru membre sunt subtiri si zvelte, se termina cu cinci degete fiecare, din care cel mai mare este opozabil celorlalte patru. Acest deget ii ofera posibilitatea sa apuce diferite lucruri ca intr-un cleste. Deseori, in timpul zilei, lorisul zvelt doarme stand atarnat de crengile copacilor.

Pentru a vana vreo insecta sau o soparla se deplaseaza cu mare grija apucand crengutele arborilor cu toate cele patru picioare, adulmeca, le vede si apoi le prinde cu membrele din fata. Hrana sa este completata si de muguri, frunze fragede, oua de pasari si fructe de padure. Ziua obisnuieste sa stea ascuns intr-o scorbura de copac, sau intr-un cuib din frunze, iar seara isi face aparitia, devine activ.

Citește și:  Specii de strechii și muște căutătoare din familia Oestridae

La aceasta specie femela se imperecheaza de doua ori pe an. Dupa o perioada de gestatie de 166-169 de zile ea naste unul sau doi pui, care sunt alaptati o perioada de 6-7 luni. Femela ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 10 luni.

Lorisul zvelt face parte din ordinul Primates, familia Lorisidae. Este o specie vulnerabila, pe cale de disparitie, datorita distrugerii habitatului si vanatului excesiv.

Video – Lorisul zvelt (Loris tardigradus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.