Gerbilul mongolez face parte din categoria rozatoarelor care traiesc in regiunile semi-desertice, cu stepe uscate si pajisti din estul Asiei. Este un animal vioi care isi sapa un labirint de vizuini subterane in soluri argiloase sau terenuri agricole, intotdeauna in zone in care isi gaseste hrana sa preferata formata din plante si ierburi, de la care alege doar partile suculente, mugurii si tulpinile fragede. De asemenea consuma si radacini, fructe, cereale, mai ales ovaz si grau, dar nu este interesat deloc de insecte. In sezonul cald obisnuieste sa-si adune in vizuina gramezi de ierburi uscate si crengute mici pentru a le mananca in lunile de iarna. Cei mai mari dusmani ai lui sunt cainii, lupii, vulpile, nevastuicile si pasarile de prada. Gerbilul mongolez (Meriones unguiculatus)

Ca aspect general se aseamana cu un soarece sau sobolan, dar este mai frumusel, datorita ochilor sai mari, expresivi, de culoare neagra care ii creeaza o privire dragalasa. Are lungimea corpului de 10-12,5 cm si greutatea de 50-60 g. Femela este intotdeauna putin mai mica decat masculul. Coada este destul de scurta, are lungimea de 9-11 cm si este acoperita cu un strat subtire de par scurt (cu lungimea de 1 cm) si culoare crem-deschis spre ocru, doar la varf firele sunt mai lungi (de aproximativ 2 cm) si alcatuiesc un mic pamatuf. Blana este formata din fire de par mai lungi si subpar mai fine si incalcite, pe partea dorsala a corpului sunt de culoare cafenie-inchisa, iar pe partea ventrala mai deschise, gri-galbui, uneori chiar albe. Capul este larg dar scurt, botul alungit, buza superioara prevazuta cu cateva perechi de vibrize lungi, subtiri, de culoare deschisa. Are simtul olfactiv foarte dezvoltat, vibrizele il ajuta si mai mult in orientare. Gatul este gros si scurt, iar urechile sunt mici si rotunjite. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte si acoperite de blana, talpile sunt late iar degetele prevazute cu gheare ascutite de culoare inchisa. Membrele posterioare sunt intotdeauna mai lungi si mai musculoase, cu ajutorul lor gerbilul mongolez face sarituri. Gerbilul mongolez, Meriones unguiculatus

Citește și:  Tsintaosaurus - Dinozaurul cu aspectul unicornului mitic

Acest gerbil este frecvent crescut ca animal de companie, fiind foarte docil, prietenos, se adapteaza foarte usor in conditii de captivitate. In perioada de imperechere animalele formeaza grupuri mici de 15-20 de exemplare. Masculii sunt agresivi si teritoriali, isi stabilesc o zona si o apara de intrusi cu pretul vietii lor. Femela isi face cuibul pentru pui la 40-45 cm adancime in sol, il captuseste cu frunze si fire uscate de iarba, par si pene pe care le gaseste in jur, in zona in care traieste. Reproducerea are loc in perioada lunilor februarie-septembrie. Dupa o perioada de gestatie de o luna femela face 2-11 pui, dar cel mai frecvent 6. acestia au la nastere 2,5 g si sunt golasi. Firele de par incep sa apara dupa o saptamana, iar ochii se deschid la 2-3 saptamani. Puii sunt crescuti de femela timp de o luna apoi acestia ies din vizuina si isi cauta hrana singuri.

Gerbilul mongolez este o specie care apare frecvent in Asia de Est, nu este in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Meriones unguiculatus, face parte din ordinul Rodentia, familia Muridae. Speranta de viata la gerbilul mongolez este de aproximativ 3-4 ani.

Video – Gerbilul mongolez (Meriones unguiculatus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.