Când ne gândim la cefalopode, gândul ne duce la cele mai mari nevertebrate acvatice, la caracatițe, calamari și alte specii de moluște cu multe tentacule. Din grupul cefalopodelor fac parte și sepiile, care sunt cunoscute în colecțiile de fosile că ar fi apărut încă din perioada Jurasicului. Aceste moluște sunt rapide și se aseamănă destul de mult din punct de vedere al aspectului corpului cu calamarii.

Familia Sepiidae cuprinde majoritatea speciilor de astfel de cefalopode, din cele aproximativ 200 care există în toată lumea. Aproape toate speciile de sepii trăiesc în apele deschise – mări și oceane. Sepiile din familia Sepiidae au corpul destul de mic, pot ajunge la lungimea de cel mult 50 cm.

Au corpul masiv, puțin mai îngust decât mantaua, de formă alungită sau aproximativ rotundă, cu bordura mantalei foarte fină, iar ochii mari, acoperiți de o membrană transparentă. Astfel de cefalopode preferă să înoate la adâncimi ce nu depășesc 1000 m, unde fundul apei este nisipos, stâncos, cu iarbă de mare și recife de corali.

Unele sepii au dimensiuni foarte mari, astfel sunt cele din genul Architheuthis. Se spune că pot avea brațele lungi și de 10-12 m, deși pare totuși cam exagerat. Acestea par povești exagerate marinărești.

Sepia officinalis
Sepia officinalis

Una din cele mai cunoscute specii de astfel de cefalopode marine este Sepia officinalis. Aceasta este numită și sepia-comună și este și cea mai răspândită, cochiliile ei sunt aduse frecvent de valurile mării.

Un alt gen de sepii sunt cele din genul Loligo, care trăiesc în apele de mică adâncime, în largul coastei Australiei și al coastei Lumii Vechi.

Euprymna tasmanica
Euprymna tasmanica

Sepiile nu au o durată de viață foarte lungă, pot trăi cel mult doi ani în mediul lor natural, apoi mor. Se spune că se reproduc o singură dată în viață, însă biologia multor specii a rămas încă nestudiată. Femelele mor de regulă după reproducere, iar masculii pot trăi puțin mai mult decât ele. Unii crescători pasionați de cefalopode spun că sepiile pot trăi în condiții de captivitate până la șase ani. Cei mai mari dușmani ai lor naturali sunt rechinii, delfinii, focile, peștii mari și alte specii de cefalopode.

Citește și:  Anghila-pelican (Eurypharynx pelecanoides), pește abisal cu aspect bizar
Sepia apama
Sepia apama

Cea mai mare sepie din lume este Sepia apama sau sepia gigant din largul Australiei. Are lungimea corpului de 50 cm, cu tot cu tentacule de 1,5 m și greutatea de 10,5 kg. Preferă zonele cu recife de corali, înoată aproape de fundul mării pietros sau nisipos, la adâncimi de cel mult 100 m. Se hrănește cu pești, crustacee și crabi.

Sepia latimanus
Sepia latimanus

Specia Sepia latimanus ocupă locul al doilea în grupul celor mai mari sepii din lume. Are lungimea corpului de 30-50 cm, lungimea cu tot cu tentacule de 1,5 m și greutatea de până la 10 kg. Este răspândită în insulele Fiji, Marea Andaman, de-a lungul coastei Australiei, în zone cu recife de corali. Înoată la adâncimi de cel mult 30 m. Este un prădător de pești mici și nevertebrate marine.

Metasepia pfefferi
Metasepia pfefferi

Specia Metasepia pfefferi apare în oceanul Indo-Pacific, în largul Australiei, Indoneziei, la vest de Malaesia și nordul insulelor Filipine. Este o sepie destul de mică, poate avea lungimea corpului de 6-8 cm, formă rotundă sau ovală, îndesată și cu tentacule destul de scurte. Pe brațe are câteva rânduri de ventuze. Coloritul este predominant maroniu cu pete mai deschise sau mai închise, albe, galbene, crem, de forme neregulate.

Acest lucru face să fie greu de observat deoarece este camuflată perfect în mediul ei natural. Deasupra corpului are numeroase protuberanțe, două dintre acestea apar chiar lângă ochi. Masculul este foarte agresiv și teritorial. Hrana sa constă din mici pești, scoici, crustacee, mici caracatițe și alte specii de nevertebrate.

Sepia pharaonis

Specia Sepia pharaonis trăiește doar în apă sărată, la adâncimi de cel mult 130 m, în Golful Persic, Golful Suez, Marea Roșie, Oceanul Indian. Are lungimea corpului de 42 cm și greutatea de 5 kg. Are capacitatea de a-și schimba culoarea și este o specie carnivoră. Hrana sa constă din pești, homari, crustacee, crabi. Femela obișnuiește să depună ouăle în apropierea coastei, la adâncimi de cel mult 5-20 m. Această sepie este o specie de consum pentru oameni.

În Marea Chinei de Sud trăiește Sepia filibrachia la adâncimi de 34-95 cm. Are lungimea mantalei de 6-7 cm.

Video – Specii de sepii (Sepia apama): 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.