Șerpii sunt reptile care trăiesc în aproape toate regiunile lumii, excepție face Antarctica. Dintre toate speciile, șerpii tipici fac parte din familia Colubridae, ordinul Squamata și se numesc colubride.
Din categoria lor fac parte șerpii de iarbă, șerpii-bici, șerpii-jartieră, toate speciile sunt veninoase și au colții posteriori ascuțiți și maxilare care se pot deschide foarte tare. Majoritatea speciilor sunt lipsite de plămânul stâng, dar și de centura pelviană. Trăiesc în diverse habitate: estuare, mlaștini, deșerturi aride, păduri tropicale, lacuri cu apă dulce.
Specii de șerpi din familia Colubridae:
Șarpele auriu de copac este cunoscut și cu numele de șarpele zburător și denumirea științifică de Chrysopelea ornata. Trăiește în pădurile tropicale din sudul și sud-estul Asiei și este un vânător activ care foarte rar nu reușește să-și prindă și mobilizeze victima. Are lungimea corpului de 1,1-3 m și este o specie arboricolă.
Șarpele-șobolan tigru este o specie din familia Colubridae care trăiește într-un habitat arboricol din America Centrală, din centrul și nordul Americii de Sud. Are denumirea științifică de Spilotes pullatus și are lungimea corpului de 1,5-2 m.
Șarpele de lapte populează regiunile din America de Nord, nordul Americii de Sud. Are denumirea științifică de Lampropeltis triangulum și este una din cele mai răspândite specii de șerpi tereștri. Are lungimea corpului de 0,4-2 m.
Șarpele de porumb este o specie din centrul și sud-estul SUA și este unul din cei mai impresionanți șerpi din continentul Americii de Nord. Are denumirea de Elaphe guttata și are lungimea corpului de 1-1,8 m.
Șarpele cu nas lung este o specie de vizuină din sudul SUA și nordul Mexicului. Are denumirea științifică de Rhinocheilus lecontei și are lungimea corpului de 50-100 cm. Are botul ascuțit ceea ce explică numele său atât de special și are obiceiul să stea ascuns pe sub pietre și buștenii culcați la pământ.
Șarpele de apă sudic este o specie din centrul și sud-estul SUA. Are denumirea științifică de Nerodia fasciata și are lungimea corpului de 0,5-1,5 m. Este numit și șarpele de apă vărgat și este o specie care se hrănește în special cu broaște și pești pe care ii prinde din apă.
Aspida de vizuină a lui Bibron este răspândită în estul și sudul Africii. Are denumirea științifică de Atractaspis bibronii și poate avea lungimea corpului de 50-75 cm. Are corpul cilindric și negru, acoperit cu solzi netezi și lucioși.
Cursierul cu coadă roșie este o specie din sud-estul Asiei care stă mereu în copaci. Această specie arboricolă are lungimea corpului de 1,6-2,4 m și poate fi recunoscut după coloritul verde și coada maro sau portocalie. Denumirea sa științifică este Gonyosoma oxycephala.
Șarpele de pin are denumirea științifică de Pituophis melanoleucus și trăiește în regiunile din sud-estul SUA. Este o specie de vizuină, are corpul puternic, poate ajunge la lungimea de 1-2,5 m. Se hrănește cu mamifere mici, specii de vizuină.
Șarpele de iarbă este o reptilă care trăiește într-un habitat semiacvatic în Europa, centrul Asiei și nord-vestul Africii. Are denumirea științifică de Natric natrix, este un prădător semiacvatic, un bun înotător în apele lacurilor și poate avea lungimea corpului de 1,2-2 m.
Șarpele occidental cu rât de porc este o specie din centrul SUA și Mexic. Are denumirea științifică de Heterodon nasicus și are lungimea corpului de 40-80 cm. Are corpul bej cu pete de culoare distribuite uniform care il fac să fie confundat cu o viperă.
Șarpele-bici european este o specie care trăiește într-un habitat terestru din sudul Europei. Are lungimea corpului de 1,5 m sau în cazuri excepționale de până la 2 m. Este numit și șarpele-bici occidental și are denumirea științifică de Caluber viridiflavus.
Șarpele-șobolan Trans-Pecos trăiește în sudul SUA și nord-estul Mexicului. Are denumirea științifică de Bogertophis subocularis și poate avea lungimea corpului de 1-1,3 m. Are un colorit deschis bej cu marcaje închise, în forma literei H.
Șarpele-leopard trăiește în sudul și estul Europei și în vestul Asiei. Are denumirea științifică de Elaphe situla și poate avea lungimea corpului de 70-100 cm. Este un șarpe din familia Colubridae care se hrănește mai ales cu rozătoare.
Șarpele mâncător de ouă este o specie din Africa, din regiunile din sudul Saharei. Are corpul lung de 70-100 cm și este un mare consumator de ouă de reptile și de păsări. Denumirea sa științifică este Dasypeltis scabra.
Șarpele cu tentacule este o reptilă care preferă un habitat acvatic din centrul Asiei de Sud. Are denumirea științifică de Erpeton tentaculatus și poate avea lungimea corpului de 70-100 cm. Numele sau se referă la tentaculele moi și cărnoase de pe bot care sunt caracteristice acestei specii.
Șarpele cu nasul frunză din Madagascar are denumirea științifică de Langaha madagascariesis și are lungimea corpului de 70-90 cm. Numele său vine de la forma botului foarte interesantă, pus în evidență de proeminența lungă și de vărful ascuțit.
Șarpele-tigru african este o specie nocturnă care trăiește în sudul Africii. Are denumirea științifică de Telescopus semiannulatus și lungimea corpului de 1-1,2 m. Are ochii mari, poate vedea destul de bine noaptea, când își urmărește prada.
Șarpele de mangrove este o specie arboricolă care trăiește în sud-estul Asiei. Are denumirea științifică de Boiga dendrophila și lungimea corpului de 2-2,5 m. Este un șarpe negru cu marcaje galbene.
Șarpele regal comun trăiește în vestul și sudul SUA și nordul Mexicului. Are denumirea științifică de Lampropeltis getula și poate avea lungimea corpului de 1-2 m. Este un vânător activ care se hrănește cu broaște, păsări, șopârle și alte specii de șerpi.
Boomslang sau specia Dispholidus typus este răspândită în Africa, mai ales în regiunile din sudul Saharei. Are lungimea corpului de 1-1,7 m și coloritul negru-verzui. Această reptilă este considerată una din cele mai veninoase specii de șerpi de tip arboricol din Africa.
Șarpele lui Esculap populează un habitat de tip terestru din estul Europei și vestul Asiei. Are lungimea corpului de 1-2,2 m și coloritul întunecat, măsliniu, maro sau cenușiu. Denumirea sa științifică este Elaphe longissima.
Șarpele-panglică vestic este o specie de colubridă din centrul SUA și America Centrală. Este un șarpe ce preferă habitatul semiacvatic, el fiind un bun înotător. Are lungimea corpului de 50-100 cm. Denumirea sa științifică este Thamnophis proximus.
Șarpele mâncător de melci este o specie din nordul Americii de Sud și are denumirea științifică de Dispas indica. Este o specie arboricolă cu maxilare perfect adaptate să scoată melcii din cochilie. Are lungimea corpului de 60-80 cm.
Șarpele-jartieră comun are denumirea științifică de Thammophis sirtalis și este răspândit în regiunile din apropierea apelor din America de Nord. Are lungimea corpului de 65-130 cm.
Șarpele indigo are denumirea științifică de Drymarchon corais și trăiește în sudul SUA, în America Centrală și de Sud. Este o specie mare, are de lungimea corpului de 2,1-2,9 m. Are corpul negru, maro sau arămiu.
Șarpele-șobolan comun este o specie din sudul Canadei și regiunile centrale și estice ale SUA. Preferă zonele cu păduri și coline stâncoase din apropierea apelor. Are denumirea științifică de Elaphe obsoleta și are lungimea corpului de 1,2-1,8 m.