Aceste specii de păsări fac parte din ordinul Passeriformes, familia Laniidae. Au corpul rotofei, sunt de talie mică sau mijlocie, iar comparativ cu alte specii de paserine sunt considerate ca fiind cei mai mari prădători de insecte, larve de insecte, rozătoare mici, păsări și sopârle de dimensiuni reduse.

Sunt cunoscute și cu denumirea de ,,păsări măcelar˝ deoarece au uneori obiceiul de a prinde prada și de a o înfinge în spini sau în sârmă ghimpată. Au un stil de viață asemănător păsărilor arboricole, dar preferă mai ales arbuștii. Au un instinct teritorial foarte dezvoltat și își construiesc cuiburile în copaci, în care își depozitează și prada, în cămări special amenajate, pentru a o consuma mai târziu.

Specii de sfrâncioci din familia Laniidae:

Sfrânciocul cu creastă albă, Foto: wildabouttheworld.com
Sfrânciocul cu creastă albă, Foto: wildabouttheworld.com

Sfrânciocul cu creastă albă sub formă de coif trăiește în zonele cultivate sau de pădure din Africa, la sud de Sahara, în Guineea-Bissau. Are denumirea științifică de Prionops plumata și se hrănește cu insecte, păianjeni și sopârle. Are lungimea corpului de 15-25 cm. Este considerată una din cele mai răspândite specii de sfrâncioci.

Tchagra senegala
Tchagra senegala

Specia Tchagra senegala are lungimea corpului de 21-22 cm și trăiește în nord-vestul Africii. Are penajul gri-cenușiu cu aripile maronii. Se hrănește cu insecte și larve de insecte și este o specie arboricolă.

Telophorus zeylonus
Telophorus zeylonus

Specia Telophorus zeylonus este răspândită în sudul Africii mai ales în regiunile cu tufișuri și savane deschise. Are lungimea corpului de 22-23 cm și se remarcă prin sunetele stridente pe care le scoate. Poate fi recunoscută după penajul galben intens de pe partea ventrală a corpului și gri-vernil pe partea dorsală.

Lanius collaris
Lanius collaris

Sfrânciocul fiscal are denumirea științifică de Lanius collaris și populează regiunile din Africa, de la sud de Sahara și până la Capul Bunei Speranțe. Are lungimea corpului de 22 cm și se hrănește cu insecte, șoareci și păsări de talie mică.

Lanius minor
Lanius minor

Sfrânciocul mic este o pasăre migratoare din familia Laniidae. Are denumirea științifică de Lanius minor și poate avea lungimea corpului de 20 cm. Apare și în țara noastră în arbori izolați la câmp, în vii și grădini. Populează mai ales estul Americii Centrale.

Lanius excubitor

Lupul-vrăbiilor este o specie de pasare cunoscută la noi în țară cu numele de sfrânciocul mare. Are denumirea științifică de Lanius excubitor și poate avea lungimea corpului de 24 cm și greutatea de 55 g. Apare în Europa de Nord și de Sud și Africa de Nord.

Lanius collurio
Lanius collurio

Sfrânciocul roșiatic are denumirea științifică de Lanius collurio și este răspândit în Europa, Asia, Africa. Apare și în țară noastră și poate avea lungimea corpului de 17-18 cm, ciocul negru lung de 14-17 mm, deschiderea aripilor de 28-29 cm și greutatea de 25-35 g.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.