Dragonul thailandez de apa (Physignatus cocincinus) este o soparla de talie mare, o specie endemica din Asia de Sud. Un numar mare de exemplare traiesc in padurile tropicale din apropierea cursurilor de ape din Thailanda, Cambodgia, China, Vietnam, Malaezia.

Un exemplar adult poate ajunge la lungimea de 0,8-1m, iar coloritul lui este predominant in nuante verzi, in zona gatului si partea inferioara a botului cu pete roze, galbene si albe. Pe partea dorsala a trunchiului si pe coada prezinta dungi transversale negre, maronii, crem sau vernil.

La mascul coloritul este mai stralucitor decat la femela, mai ales in perioada de imperechere. De asemenea, intensitatea culorii este influentata de mediul inconjurator, de temperatura, dar si de starea de spirit a dragonului. Cand este stresat coloritul sau isi pierde din stralucire.

Particularitatea acestei specii este data de creasta de deasupra capului formata din solzi proeminenti, dar si de cocoasa de la ceafa. La masculi creasta este mai dezvoltata decat la femele, in zona dorsala se extinde din partea posterioara a capului, de-a lungul spatelui si pana in prima treime a cozii.

Creasta este un element de diferentiere intre masculi si femele, la acestea din urma ea are dimensiuni foarte reduse. La fel si capul reprezinta o componenta a dimorfismului sexual, la mascul este mult mai mare si mai impresionant.

Dragonul thailandez de apa prefera regiunile impadurite cu ape in apropiere in care poate sa fuga in caz de pericol. Aceasta soparla are talentul de a sari rapid in apa si de a inota excelent, vaslind cu usurinta cu cele patru membre, tinand capul la suprafata apei. De asemenea, urca cu viteza in copaci, avand avantajul de a fi inzestrata cu membre robuste, degete lungi, foarte bine dezvoltate si gheare rezistente si ascutite. Ziua adora sa stea la soare pentru a se incalzi, timp in care datorita starii de bine si temperaturii si culoarea corpului devine mai saturata si mai luminoasa.

Este o soparla agila, lacoma care isi cauta in mod activ hrana. Obisnuieste sa vaneze folosind o strategie bine pusa la punct – isi pandeste prada, se apropie usor si o ataca prin surprindere, astfel izbutind in majoritatea cazurilor sa o prinda. Se hraneste cu animale mici vertebrate si nevertebrate, cu soparle, iar uneori mananca si plante.

Dragonul thailandez de apă

In perioada de imperechere masculul impresioneaza femela prin coloritul sau mai stralucitor. Reproducerea este ovipara, fiecare femela depune un numar de 10-15 oua in mai multe serii in locuri ascunse, in vizuini si tufisuri unde le acopera cu frunze si plante de pe sol. Dupa o perioada de 6-10 zile ouale eclozeaza si apar puii care masoara aproximativ 12-15 cm.

Acestia sunt bine dezvoltati, astfel incat se adapteaza imediat mediului inconjurator si incep sa-si caute singuri hrana formata mai ales din plante, greieri si tot felul de gandaci. Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2-3 ani, iar femelele mai devreme.

Speranta de viata la dragonul thailandez de apa este de 9-12 ani sau cel mult 18 ani in conditii de captivitate, crescut de om.

Dragonul thailandez de apa poate fi tinut in captivitate intr-un terariu spatios, inalt de 1 m, lung de 1,5 m si lat de cel putin 0,6 m. In terariu se pun cateva crengi de copac rezistente la inaltimi diferite (pe care soparla va putea sa se catere cu usurinta), dar si plante cu frunze groase naturale sau artificiale. Una dintre cele mai recomandate plante este filodendronul. Pe fundul terariului este bine sa fie un strat gros de nisip si turba si un vas intins cu apa care sa imite un iaz in miniatura ca in mediul natural.

Acesta trebuie sa aiba suficienta apa si de doua ori lungimea soparlei pentru ca ea sa poata inota lejer in el. Se recomanda temperatura apei de 25ºC, temperatura in terariu ziua de 26-28ºC, iar noaptea de 22ºC. Din punct de vedere al alimentatiei, acest dragon prefera sa manance sobolani, soparle, gandaci, lacuste, pesti mici de acvariu si legume proaspete. Trebuie avut in vedere faptul ca apa in recipient trebuie schimbata la cateva zile, iar aerul in terariu nu trebuie sa fie foarte inchis. De asemenea, dupa o perioada lunga de timp, se improspateaza si stratul de turba si nisip.

Dragonul thailandez de apa face parte din ordinul Squamata, familia Agamidae. Este o specie foarte comuna in Thailanda, nu este in pericol de disparitie.

Video – Dragonul thailandez de apa (Physignatus cocincinus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.