Ursii sunt mamifere care au corpul greoi, masiv si indesat, capul rotund, botul alungit, picioarele groase prevazute cu gheare puternice si ascutite, iar coada scurta. Majoritatea speciilor traiesc in paduri si sunt raspandite in Europa, America de Nord, Asia si America de Sud. Din pacate majoritatea speciilor sunt considerate vulnerabile in pericol de disparitie, doar ursul polar si ursul negru american au un risc redus de disparitie datorita faptului ca s-au facut eforturi de protectie foarte mari. Majoritatea speciilor sunt in declin din cauza vanatorii excesive dar si din cauza pierderii habitatului natural prin defrisari mari in scopul exploatarii forestiere.

Specii de ursi din familia Ursidae:

Ursus arctos, Foto: ezoo.czUrsoaica si puiul, Foto: mun.ca

Ursul brun este considerat cel mai mare carnivor din lume. Este un animal foarte mare, are o constitutie solida, cu inaltimea corpului de pana la 3,5 m cand se ridica in doua labe si greutatea de 100-1000 kg. Arealul sau este alcatuit din nordul Europei, Asia, nordul si nord-vestul Americii de Nord. Ursul brun are denumirea stiintifica de Ursus arctos si este cunoscut ca fiind un mare iubitor de apa, sta ore in sir pe langa cascade pentru a prinde somoni.

Ursul polar, Foto: wildanimalsnames.blogspot.ro

Ursul polar este aproape la fel de mare ca ursul brun. Are lungimea corpului de 2,1-3,4 m si greutatea de 400-600 kg. Traieste in Arctica si nordul Canadei si are denumirea stiintifica de Ursus maritimus. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela, cantareste de doua ori mai mult ca aceasta. Hrana ursului polar este alcatuita in principal din morse si foci.

Ursus thibetanus

Ursul tibetan traieste in padurile din sudul si estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Ursus thibetanus si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 1,3-1,9 m si greutatea de 100-200 kg. Acest mamifer este vanat de asiatici pentru blana, carne, dar si pentru vezica biliara care este folosita in leacuri traditionale. Se remarca prin pata alb-galbuie de pe piept care este in forma de luna si a facut sa fie numit si ursul lunii.

Ursul negru american, Ursus americanus

Ursul negru american are denumirea stiintifica de Ursus americanus si se aseamana cu ursul tibetan. Este raspandit in tinuturile impadurite din Mexic si America de Nord, are lungimea corpului de 1,3-1,9 m si greutatea de 55-300 kg. Aceasta specie mananca mai putina carne, 95% din dieta sa este formata din plante, dar si radacini, muguri, nuci, boabe, lastari si fructe.

Ursul panda urias, Ailuropoda melanoleuca

Ursul panda urias traieste in estul Asiei si are denumirea stiintifica de Ailuropoda melanoleuca. Are lungimea corpului de 1,6-1,9 m si greutatea de 70-125 kg. Are membrele anterioare mai musculoase decat cele posterioare, cu ajutorul lor se catara cu usurinta in copaci.

Ursul negru cu ochelari

Ursul negru cu ochelari este raspandit in Muntii Cordilieri din America de Sud, mai ales in vestul acestui areal. Are denumirea stiintifica de Tremarctos ornatus si poate ajunge la lungimea corpului de 1,5-2 m si greutatea de 140-175 kg. Este un catarator excelent, isi petrece timpul mai mult in copacii inalti. Hrana sa consta din mure, nuci, mici animale, fructe, bulbi de orhidee, lastari de palmier, lujere, bromeliade, oua, pasari, insecte, lesuri de animale. Este numit ucucu, ursul care mananca bromeliade sau ursul cu capul alb.

Ursul lenes (Melursus ursinus)

Ursul lenes din sudul Asiei este o specie in pericol grav de disparitie. Are denumirea stiintifica de Melurus ursinus si este un urs de talie mica. Are lungimea corpului de 1,4-1,8 m si greutatea de 55-190 kg. Se remarca prin blana lunga, aspra, neagra sau brun-roscat si prin marcajul alb din zona pieptului in forma de O, U sau Y.

Ursul cocotierilor, Foto: blueiskewl.blogspot.ro

Ursul cocotierilor traieste in sud-estul Asiei si are denumirea stiintifica de Helarctos malayanus. Acest mamifer este omnivor si prefera padurile de esenta tare din zonele mai joase, de la ses. Este un urs de talie mica, are lungimea corpului de 1,1-1,4 m si greutatea de 50-65 kg. Este considerat cel mai mic urs din lume si singura specie tropicala. Se remarca prin limba foarte lunga, de pana la 25 cm cu ajutorul careia prinde larvele din fisuri sau culege mierea din faguri.

Selenarctos tibetanus, Foto: payer.de

Ursul asiatic gulerat traieste in Asia, are blana neagra si in zona pieptului un marcaj in forma de Y. Are denumirea stiintifica de Selenarctos tibetanus.

Ursul urias de Alaska

Uriasul din Alaska sau Ursus arctos gyas este putin mai mare decat ursul polar. Are corpul greoi, pe umeri cu o cocoasa proeminenta, iar partea anterioara a capului bombata. Traieste in sudul Peninsulei Alaska in apropierea raurilor si lacurilor mari, bogate in somoni. Masculul are greutatea corpului de 135-390 kg, iar femela este mai mica, poate ajunge la 200 kg.

Ursul Grizly, fotografie realizata de Michio Hoshino, Foto; socialphy.com

Ursul Grizly este masiv si traieste in zonele impadurite si regiunile alpine din America de Nord. Are denumirea stiintifica de Ursus arctos horribilis si mai este numit ursul Silvertip. Masculul poate avea inaltimea de 2,44 m cand se ridica in doua labe, iar greutatea corpului este in jur de 180-270 kg.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here