Familia Staphylinidae cuprinde cele mai multe specii de gandaci, aproximativ 36 000 de tipuri diferite din care fac parte gandaci de frunze, gandaci de sol, etc.

Stafilinidele traiesc in toata lumea, pe sol, pe resturi de frunze si plante aflate in stare de putrefactie, pe musuroaie de furnici, pe ciuperci, hoituri, pe pamant si au dimensiuni relativ mici de 2-3 cm, sau chiar mai reduse. Speciile mai mari sunt nocturne, iar cele mai mici sunt diurne.

Traiesc mai ales in regiunile tropicale si temperate si au corpul in nuante de culori inchise, negre si maronii, foarte putine specii sunt viu colorate. Prefera zonele umede, femela obisnuind sa-si depuna ouale in stratul de frunze moarte, pe ciuperci sau stratul de plante putrede. Toate speciile se remarca prin corpul bine reliefat, abdomenul vizibil, elitrele scurte si aripile posterioare pliate sub ele.

Staphylinus olens
Staphylinus olens

In Europa este foarte cunoscuta specia Staphylinus olens – numita si ,,calul de trasura al diavolului” – care are corpul negru si lungimea de 2-3,4 cm. Interesant la aceasta specie este pozitia de aparare pe care o adopta in caz de pericol. Isi curbeaza abdomenul in sus la fel cum obisnuiesc scorpionii cand se pregatesc de atac, astfel deseori poate fi confundat cu acestia.

Citește și:  Păduchi ai păsărilor, află totul despre ei

De asemenea, din doua anexe ale cozii, la capatul abdomenului elimina un lichid albicios toxic, care are un miros foarte urat ce uneori are efectul de a descuraja dusmanul. Acest gandac este foarte agresiv, un mare devorator de viermi si alte specii de gandaci.

Acestea dupa ce sunt prinse sunt rupte cu falcile puternice care au deschiderea laterala si inghitite bucata cu bucata. Interesant este ca specia Staphylinus olens uraste soarele, ea traieste numai in zonele umede, intr-o mare varietate de habitate, in paduri, pajisti si gradini, printre pietre, resturi de frunze si plante moarte. Este activa in lunile iunie-octombrie si daca este nevoita practica si canibalismul in dorinta de a lupta pentru supravietuire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.