Amplasat intre lanturile muntoase care formeaza granita naturala cu tarile asiatice invecinate, statul Myanmar (fosta Birmanie) isi scalda plajele sud-vestice, de peste 2 000 de kilometri lungime, in apele golfului Bengal si ale marii Andaman. La vest se invecineaza cu Bangladesh-ul si India; la nord cu China, iar la est cu Laosul si Thailanda.
Numit Tara de Aur de primii locuitori ai lui, statul Myanmar (avand o suprafata de 678.500 km² ) este bogat in zacaminte naturale — petrol si gaze naturale, cupru, staniu, argint si tungsten — dar si in pietre pretioase, de felul safirului, smaraldului, rubinului si jadului. Printre alte comori se numara si padurea tropicala; cheresteaua obtinuta din lemnul ei este de o calitate rara, cateva dintre esentele apreciate fiind tecul, lemnul de trandafir si padaukul. Padurile sunt totodata habitatul multor animale salbatice — maimute, tigri, ursi, bivoli indieni si elefanti.
O vizita la piata demonstreaza ca locuitorii Myanmarului sunt foarte talentati, experti in confectionarea tesaturilor de matase, in producerea manuala a bijuteriilor si in sculptarea lemnului. Tecul, padaukul si alte tipuri de lemn sunt transformate in statuete de oameni, tigri, cai, bivoli indieni si elefanti, toate executate cu o maiestrie uluitoare. Chiar si lucrurile folosite in viata de zi cu zi, cum ar fi tablia mesei, glasvandurile si scaunele, sunt bogat ornamentate cu sculpturi. Totusi, daca doriti cu adevarat sa cumparati ceva, pregatiti-va sa negociati.
Locuitorii statului Myanmar exceleaza si in confectionarea unor obiecte de ornament lacuite, frumos impodobite: boluri, platouri si cutii cu capac. Totusi, ceea ce le confera unicitate acestor vase sunt aspectul lor inedit si modelele gravate pe ele. Forma de la care se pleaca este o impletitura din fasii fine de bambus. Pe acest schelet, mestesugarii adauga pana la sapte straturi de lac, obtinut prin amestecarea de ulei de thisei, sau rasina de copac, cu pamant fin si oase de animal arse.
Cand lacul se usuca, mestesugarul graveaza un desen pe suprafata produsului cu ajutorul unui ac de otel. Apoi, dupa ce-l picteaza si-l finiseaza, mestesugarul obtine nu numai o lucrare de arta de mare finete, ci si un obiect cu utilitate casnica.
De-a lungul veacurilor, statul Myanmar a avut numeroase capitale. De exemplu, in centrul Myanmarului se intinde Mandalay, numit in mod popular Orasul de Aur. Presarat cu sute de pagode din diverse epoci, acest oras cu o populatie de aproximativ 500 000 de locuitori a fost ultima capitala dinaintea ocupatiei britanice. In 1857, regele Mindon a imbracat pentru totdeauna capitala Mandalay cu onoare regala, construind un imens palat pentru el si reginele lui. Vechiul oras, cu o suprafata de circa 4 kilometri patrati, era inconjurat de ziduri inalte de 8 metri si groase de 3 metri la baza. Zidurile erau dublate de un sant cu apa lat de 70 de metri.
In 1885, britanicii l-au exilat in India pe succesorul lui Mindon, regele Thibaw, dar au lasat palatul neatins. Totusi, cel de-al doilea razboi mondial a adus distrugeri nemaivazute pana atunci si nu a crutat palatul, ci l-a distrus prin foc pana in temelii. Populatia statului Myanmar a reconstruit dupa modelul original fostul palat, precum si grandioasele constructii din lemn vopsit in rosu si auriu, acestea fiind ridicate pe locurile de odinioara. Ele pot fi vizitate si este recomandat sa faceti acest lucru cu ajutorul unui ghid local.
La 200 de kilometri mai jos de Mandalay se afla Pagan, o fosta capitala statului Myanmar, orasul a fost intemeiat in timpul primului mileniu al erei noastre, cunoscand cea mai infloritoare perioada in secolul al XI-lea; totusi orasul a fost abandonat dupa numai 200 de ani. Capitala actuala, Yangon (Rangoon pana in 1989), este un oras dinamic, cu peste trei milioane de locuitori. Peste tot rasuna claxoanele masinilor mici, ale autobuzelor si ale taxiurilor deschise pe lateral. Desi de-o parte si de alta a bulevardelor marginite de copaci se afla numeroase cladiri vechi, marturii ale colonizarii britanice, din peisajul orasului fac parte si cladiri cu birouri si hoteluri moderne si inalte.
Amplasat in acelasi peisaj mirific, turnul aurit, inalt de 98 de metri, al Pagodei Shwedagon, veche de 2 500 de ani, dezvaluie bogatia si ingeniozitatea arhitectilor din vremurile de odinioara. Ghizii va vor informa ca turnul este batut in aproximativ 7 000 de diamante si alte pietre pretioase. In varf are un singur diamant de 76 de carate. Ca multe alte cladiri vechi din Myanmar, Shwedagonul a fost zguduit de cutremure si razboaie, astfel ca o mare parte din el a fost reconstruit.
Cu toate acestea, unii afirma ca Pagoda Sule, aurita, este adevaratul centru al orasului Yangon. Avand o inaltime de 46 de metri, Pagoda Sule, veche de 2 000 de ani, formeaza un refugiu mare, auriu la intersectia a patru strazi principale ale orasului. Daca doriti sa vizitati aceasta tara de aur este bine sa stiti anumite aspecte. In primul rand aveti nevoie de viza (aproximativ o luna trebuie sa asteptati dupa aceasta). Sa nu uitati ca statul Myanmar este condus de un guvern militar cu accente comuniste si au anumite legi ciudate pentru un occidental. De exemplu, sarutul este interzis in public, asa ca mare atentie la exprimarile afectiunii fata de persoana iubita. Nu purtati tricouri cu imprimeuri indecente, cu Buddha sau cu atribute budiste. Si, foarte important, nu indicati cu mana spre statuile care il infatiseaza pe Buddha. Daca veti respecta aceste cateva sfaturi va veti desfata vizitand Tara de Aur.