Stenopelix valdensis 1Dinozaurul Stenopelix era un animal preistoric erbivor de 1,5 m care impresiona prin creasta osoasa, care se intindea din zona fruntii pana aproape de capatul cozii. Acest lucru a fost demonstrat prin prelungirile vertebrelor ce faceau parte din ramasitele fosile ale acestui dinozaur, descoperite in Germania, in anul 1857.

Pe baza lor palentologul Hermann von Mayer a reusit sa faca o reconstructie partiala a scheletului, a facut o descriere amanuntita, a clasat specia in grupul ceratopsidelor si a numit-o Stenopelix valdensis. Scheletul incomplet al acestui dinozaur a fost depozitat in colectia Liceului Adolfinum din Buckeburg, in anul 1969. Mai tarziu, unii cercetatori au incadrat aceasta descoperire in grupul pachycephalozaurilor, chiar daca din acest schelet lipsea o parte foarte importanta – craniul – care ar fi adus noi elemente in prezentarea speciei.

Cert este ca aceste animale preistorice au trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului inferior, cu aproximativ 140-130 de milioane de ani in urma. Se banuieste ca populau zonele impadurite, erau organizate in turme mari de sute de exemplare si se hraneau cu plantele de la nivelul solului.

Membrele anterioare erau mai mici si mai subtiri, se terminau cu degete lungi si gheare ascutite, cu ajutorul lor prindeau manunchiurile de vegetatie si le aduceau in apropierea botului.

Stenopelix valdensis

Membrele posterioare erau musculoase si puternice, deci mersul era intotdeauna biped, iar echilibrul corpului era mentinut cu ajutorul cozii lungi, care se subtia treptat de la baza spre varf. Cand se afla in pericol acest dinozaur incerca sa scape prin fuga, conformatia oaselor de la membrele din spate arata ca avea capacitatea de a alerga foarte rapid.

Gatul era lung si musculos, sustinea si misca cu usurinta capul mic ce se termina cu un cioc ca de papagal, lipsit de dinti dar prevazut cu margini taioase, care reuseau sa rupa chiar si vegetatia mai tare.

Dinozaurul Stenopelix face parte din categoria Ornithischia, familia Pachycephalosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.