Sturzul cantator (Turdus philomelos) este originar din Europa Centrala. Acum populeaza intreaga Europa, mai putin Peninsula Iberica. Apare si in Australia, Noua Zeelanda, Norvegia, Siberia, Africa de Nord. La noi in tara este un oaspete de vara, se intalneste in aceleasi locuri ca si mierla. Cantecul sau este remarcabil, contine sunete variate, armonioase, rasunatoare.

Turdus-philomelos.jpgFace parte din ordinul Passeriformes si familia Turdidae.

Are lungimea corpului de 20-22 cm, coada scurta, deschiderea aripilor de 80 cm, iar greutatea variaza intre 60-70 g. Culoarea penajului apare uniform distribuita, pe partea dorsala este cenusie cu pete cafenii si galbui, iar pe partea ventrala este alb-galbuie cu pete cafenii. Irisul este maro, iar in jurul ochiului are un inel de culoare crem. Pasarile adulte au picioarele maronii sau galben-maronii, la tineri culoarea este rozie.

Au obiceiul sa se miste repede si sa se opreasca brusc. Hrana sa consta din insecte, rame, fructe de padure. De asemenea, melcii sunt o importanta sursa de hrana pentru ei, mai ales in perioada de seceta, sau cand este dificil de cautat altceva.

Citește și:  Cele mai cunoscute specii de amfibieni cu coadă

Prefera padurile de molid si brad argintiu. Isi fac cuiburi pe ramurile copacilor, din crengute, pamant, fire de iarba uscata si frunze. In perioada aprilie-iulie femela depune patru sau cinci oua albastrui cu puncte negre, pe care le cloceste 10-17 zile. Puii sunt hraniti de parinti cu viermi, larve de insecte si melci.

Deseori sturzii cantatori sunt atacati de pisici, iar ouale sunt mancate de cotofene, bufnite si chiar de veverite. In medie durata de viata este de trei ani. Aceste pasari migreaza in grupuri relativ mici.

Video – Sturzul cantator:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.