Sturzul-zeflemitor de Galapagos face parte din cele 30 de specii de sturzi din familia Mimidae. Are denumirea științifică Nesomimus parvulus și trăiește doar în insulele arhipelagului Galapagos. Sunt 6 subspecii ale acestui gen care diferă prin coloritul penajului și prin faptul că trăiesc în diferite insule din acest arhipelag.

Nesomimus parvulus
Nesomimus parvulus

Sturzul-zeflemitor are lungimea corpului de 25-26 cm și se remarcă mai ales prin faptul că mai mult alergă pe sol decât zboară.Are aripile maronii cu marginile penelor rotunjite și albe. Masculul are greutatea corpului de 56 g, iar femela este puțin mai mica, poate avea aproximativ 51 g. Penajul masculului este asemănător cu cel al femelei. Nu există un dimorfism sexual bine evidențiat la aceste păsări. Pe cap și partea superioară a gâtului este negru-maroniu, iar pe abdomen și piept este alb. Coada este destul de lungă, are penele maro și negre. Ochii sunt mari, au coloritul irisului maroniu, roșcat, galben sau verzui. Ciocul este destul de scurt și încovoiat, iar nările de la baza lui sunt bine evidențiate. Picioarele sunt gri-închis, au degetele robuste, prevăzute cu gheare tari, lungi, ascuțite și încovoiate.

Sturzul-zeflemitor Nesomimus parvulus în Insula Santa Cruz, Foto: alex-cool.com
Sturzul-zeflemitor Nesomimus parvulus în Insula Santa Cruz, Foto: alex-cool.com

Această pasăre cântă mai ales în perioada de împerechere, când masculul vrea să atragă femela. Sunetele sunt melodioase, puternice, bine definite, caracteristice speciei. De regulă se aud în timpul nopții. Un lucru deosebit la sturzul-zeflemitor de Galapagos este instinctul său teritorial. Are obiceiul de a-și construi cuibul într-un loc ales cu atenție și de a-l apăra de prădători cu prețul vieții lui. Trăiește în grupuri de 2-5 exemplare, iar puii sunt crescuți doar de femele. La astfel de păsări, femela poate avea grijă și de puii altei păsări, nu doar de ai ei. În general, o singură femelă poate depune cel mult 4 ouă, care sunt clocite 2 săptămâni. După eclozarea ouălor apar puii care sunt hrăniți de mamă și mai puțin de mascul. Hrana acestor păsări constă din mici artropode, fructe, ouă de păsări, nectarul florilor, lăcuste, miriapode, omizi, șopârle, pui de păsări.

Sturzul-zeflemitor de Galapagos este o pasăre vioie, care își construiește cuibul în formă de cupă pe arbuști, în zone de câmpie, pe cactuși în zonele de coastă, dar și în pădurile de mangrove. Fac parte din ordinul Passeriformes și nu este o specie în pericol de dispariție.

Video – Sturzul-zeflemitor de Galapagos (Nesomimus parvulus):

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ