Suedia este o ţară a contrastelor. Gazda unei game variate de decoruri naturale, de la pădurile dense de pin şi stâncile abrupte din partea de nord, la colinele şi plajele aurii din partea de sud, diferenţele se măresc şi mai tare în apropierea centrelor urbane ale ţării, cele ce cuprind aproximativ 85% din populaţia totală a Suediei. Cele şapte oraşe majore, ca Malmö, Göteborg sau capitala Stockholm – posedă propriul caracter, istorii captivante şi stiluri arhitecturale diferite. În ciuda acestor diferenţe, Suedia urbană tinde să fie elegantă, modernă şi sofisticată, în timp ce zona rurală oferă plăceri simple celor în căutare de linişte şi relaxare.

Suedia 2

Mărginită de Danemarca la sud, Norvegia în partea de nord şi Finlanda spre est, Suedia, cea mai mare dintre ţările nordice, împarte trăsăturile moştenirilor culturale ale vecinilor din regiune, dar păstrează şi câteva tradiţii proprii.

Stockholm
Stockholm

Lunga istorie comercială a ţării a transformat-o într-unul din cele mai primitoare şi mai deschise, din punct de vedere cultural, ţări ale vechiului continent. Capitala Stockholm este sinonimul stilului elegant, iar aspectul ei de metropolă şarmantă a Europei a trecut prin garderobele întregii lumi, precum faimosul Acne. Nonconformist prin definiţie, oraşul Stockholm, cu cele 14 insule pitoreşti din componenţa sa şi o frumuseţe medievală greu de egalat, are extrem de multe lucruri de oferit amatorilor de artă, cultură şi istorie, precum şi un exces de magazine fabuloase.

Spre sud se află localitatea Visby, cea mai bine conservată aşezare medievală a ţării, cu străzi pavate cu piatră şi rămăşiţele maiestoase ale vechii biserici Sankta Karin, ce tronează asupra câmpurilor verzi din împrejurimi şi pâlcurile de păduri de molid ale ţinutului Gotland.

Malmo
Malmo

Cel mai surprinzător dintre oraşe este portul Malmö din partea de sud a ţării, ce se doveşte a fi, în ciuda reputaţiei sumbre injuste, una dintre cele mai vibrante destinaţii ale Suediei. Mulţumită în mare parte podului Öresund, orașul este responsabil de conexiunea dintre Suedia şi Danemarca, unind Malmö de Copenhaga, capitala Danemarcei.

Departe de zonele urbane, peisajul tipic suedez are în general un şarm mai blând decât terenul accidentat al Norvegiei vecine. Majoritatea teritoriului ţării este acoperit de păduri şi există mii de lacuri, incluzând marile întinderi de apă dintre Stockholm şi Göteborg. Graniţa cu Norvegia adăposteşte spectaculosul lanţ montan Skanderna, în timp ce nordul extrem furnizează pustietatea tundrei arctice, unde există posibilitatea admirării luminilor nordului, faimoasa auroră boreală. În acelaşi timp, sudul este dominat de o pădure de culoarea smaraldului, apele de un albastru precum cerul ale golfului Botnic şi coasta baltică spectaculoasă.

Suedia 3

Dintre toate aceste atracţii minunate ale Suediei, panoramele splendide ale Parcului Naţional Stora Sjöfallet ar putea să necesite cel mai mult timp pentru a fi explorate. Parte a zonei protejate de UNESCO şi cunoscute de noi sub numele de Laponia, cascadele pitoreşti ale parcului, vârfurile montane semeţe şi smocurile aglomerate de conifere fac din acesta unul dintre cele mai apreciate colţuri de vis ale Sudiei, o adevărată comoară naturală.

Minunăţiile oraşului vechi şi castelul regal din capitala Stockholm sau regatul de cristal din Kalmar sunt alte obiective turistice suedeze care merită vizitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.