Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae este Memoriul Naţiunii Române din Transilvania, din 1791, trimis împăratului Leopold al II-lea, al Sfântului Imperiu Roman, denumire dată imperiului multi-etnic care, între 1512 şi 1806, a înglobat vaste teritorii din Europa Centrală şi de Est.

Prin acest document, Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae, redactat iniţial în limba germană, apoi în limba latină şi însemnând “Petiţia Valahilor din Transilvania”, se cerea recunoaşterea românilor din Transilvania ca naţiune egală în drepturi cu celelalte.

Reprezentantii Scolii Ardelene, autorii documentului Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae
Reprezentantii Scolii Ardelene, autorii documentului Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae

Petiţia a fost semnată, în numele naţiunii române, de reprezentanţi ai diverselor categorii – Clerus, Nobilitas, Civicusque Status Universae Nationis în Transilvania Valachicae, dar cei care au avut un rol major în iniţierea şi redactarea Memoriului au fost reprezentanţii Şcolii Ardelene, istorici, preoţi, scriitori, pedagogi, moralişti, numele cele mai cunoscute fiind Gheorghe Şincai, Samuil Micu, Petru Maior, Ion Budai Deleanu.

Şcoala Ardeleană este cunoscută, în istoria noastră, ca principala mişcare ideologico-politică şi cultural-literară a românilor transilvăneni, din secolul al XVIII-lea, care l-a avut ca precursor pe episcopul Ioan Inocenţiu Micu-Klein. Acest episcop greco-catolic, care a mutat sediul Episcopiei Române Unite la Blaj, în 1737, ridicând aici şi Catedrala Sfânta Treime, este autorul primului memoriu Supplex Libellus, în care aduce în atenţie conceptul iluminist al “dreptului natural”, arătând ca românii reprezintă peste 64% din populaţia Transilvaniei, invocând, în acelaşi timp, unitatea şi continuitatea lor pe acest teritoriu. Pentru că Memoriul nu a primit niciun răspuns, Ioan Inocenţiu Micu-Klein a convocat, în 1744, Sinodul de la Blaj, iar urmarea a fost că episcopul a fost înlăturat de către împărăteasa Maria Terezia, care l-a exilat la Roma, fiind însă de acord să-i plătească o pensie episcopală până la sfârşitul vieţii.

Vizita Papei Francisc la Blaj, in inima Transilvaniei, Sursa: InfoBlaj
Vizita Papei Francisc la Blaj, in inima Transilvaniei, Sursa: InfoBlaj

Blajul a devenit, după acest moment, un important centru cultural bisericesc şi locul în care a apărut Scoala Ardeleană. Toţi corifeii Şcolii Ardelene, prin apartenenţa la Biserica Unită (greco-catolică, înfiinţată între anii 1697-1700, prin unirea religioasă a românilor ortodocşi din Transilvania cu Biserica Catolică) au avut posibilitatea să facă studii la Roma şi Viena, au dus mai departe ideile cronicarilor secolului anterior cu privire la originea latină a poporului român şi a limbii române, a unităţii şi continuităţii poporului nostru pe acest teritoriu, şi au adus, în spaţiul autohton, idealurile Iluminismului european.

Doleanţele românilor, exprimate în Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae, au legătură cu un proces istoric anterior, mai exact cu pactul politic “Unio Trium Nationum” (Uniunea celor trei naţiuni), încheiat intre nobilii secui şi saşi (Nobiles, Saxones, Siculi), prin care românilor li se refuza dreptul de a fi recunoscuţi ca naţiune în propria lor ţară, fiind consideraţi ca fiind “toleraţi”, lipsiţi de drepturi şi interzicându-li-se religia ortodoxă.

Citește și:  Obiectivele istorice din Blaj... prin ochii lui Yoshi Chan

Se cerea, în “Petiţia Valahilor din Transilvania”, ca “naţiunea română să fie repusă în folosinţa tuturor drepturilor”, pentru că “este cu mult cea mai veche dintre toate naţiunile Transilvaniei din vremea noastră, întrucât este un lucru sigur şi dovedit, pe temeiul mărturiilor istorice, a unei tradiţii niciodată întrerupte, a asemănării limbii, datinilor şi obiceiurilor, că ea îşi trage originea de la coloniile romane aduse la începutul secolului al doilea de către împăratul Traian”.

Papa Francisc la Blaj, Sursa: InfoBlaj
Papa Francisc la Blaj, Sursa: InfoBlaj

Aşadar, Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae, deşi un demers sortit eşecului, la momentul respectiv, este un document de o importanţă covârşitoare în lupta îndelungată şi dramatică pentru emancipare naţională a românilor, luptă care va fi marcată, un secol mai târziu, în 1892, printr-un alt document – Memorandumul Transilvaniei – adresat împăratului austro-ungar Franz Josef, prin care, din nou, românii cereau recunoaşterea lor ca naţie in ţara lor. Memorandumul a fost semnat de 237 de persoane, dar împăratul a trimis documentul, fără să-l citească, la Parlamentul din Budapesta, nici aici nu a fost citit, ci restituit delegaţiei, ai căror membri au fost arestaţi.

În astfel de împrejurări, Ioan Raţiu, unul dintre întemeietorii Partidului Naţional Român, şi semnatar al Memorandumului, sublinia că: “Ceea ce se discută aici este însăşi existenţa poporului român. Existenţa unui popor, însă, nu se discută, ci se afirmă”.

Vizita Papei Francisc in Romania, Sursa: Cluj AM

Pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, la data de 15 mai 1848, în timpul Revoluţiei, s-a ţinut Adunarea de la Blaj, la care au participat aproape 40 000 de oameni, aparţinând tuturor cultelor regioase, deşi autoritatea austro-ungară interzisese acest fapt, cerându-se împăratului Ferdinand I al Austriei desfiinţarea iobăgiei, dreptul la învăţământ în limba română şi unde s-a afirmat, mai ales, idealul unităţii naţionale. De Alba Iulia şi Blaj, se leagă, de asemenea, Marea Unire din 1918, cea mai mare sărbătoare naţională a românilor.

La peste trei veacuri de istorie, tot la Blaj, sub semnul îndemnului la unitate, prin puterea căreia românii si-au pastrat identitatea de neam de-a lungul timpului, se încheie vizita Papei Francisc în România, a doua vizită a unui Papă în ţara noastră, după cea a Papei Paul al II-lea, din 1999. Aici, la Blaj, astăzi, 2 iunie 2019, se oficiază ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri – Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Ţiţ Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu – victime ale prigoanei comuniste, între anii 1950-1970.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.