Surorile Fox sunt trei femei din New York, care au trait in secolul XIX si care au avut un rol important in crearea spiritismului, ce acum a devenit un fenomen paranormal considerat o sarlatanie de cei mai multi.

Leah (sora mai mare care a trait intre 1814-1890), Margaret (1833-1893) si Kate (1837-1892) Fox au fost considerate mediumi la jumatatea secolului al XIX-lea. Ele foloseau ciocaniturile drept dovada a prezentei spiritelor pe care ele le canalizau, reusind in acest fel sa pacaleasca oamenii. Leah, sora lor cea mai mare, a  fost pacalita  la randul ei de cele mai mici si, dupa cativa ani, a devenit managerul acestora, femeile bucurandu-se de succes ca si mediumi pentru multi ani.

Surorile Fox - scene de spiritism
Surorile Fox – scene de spiritism sursa: petticoatsandpistols.com/tag/fox-sisters/

Totul a inceput cand fetele mai mici, Margaret si Kate, aveau 15 si respectiv 12 ani, familia locuind intr-o casa despre care se credea ca este bantuita. Familia auzea adesea ciocanituri si sunete de obiecte cazute pe podea, nestiind ce sunt acestea. Margaret a admis mai tarziu, in 1888, ca cele doua legau mere cu ata de perete si le lasau sa ciocaneasca sau scapau merele pe podea pentru a scoate sunete ciudate.

Cele doua fete au dezvoltat un cod de ciocanituri care reprezenta “da” si “nu” si care putea oferi raspunsuri ale “spiritului” care le invadase casa. In doar cateva zile din 1848 toti vecinii stiau ca fetele cele mici ale familiei Fox puteau vorbi cu spiritele. Fetele numisera spiritul Domnul Splitfoot, o porecla data Diavolului, care mai tarziu le-ar fi spus ca a fost ucis cu cinci ani in urma si ca a fost ingropat in pivnita. Desi initial oamenii nu au gasit decat niste oase in pivnita, in 1904, la aproape 10 ani dupa moartea ultimei surori ramase in viata, s-a descoperit sub casa acestora un cadavru in peretele pivnitei.

Dupa isprava surorilor Fox, vecinii au inceput sa caute posibili criminali printre oamenii care locuisera inainte in casa, gasind un barbat pe nume Bell, pe care l-au izolat de comunitate toata viata; inventasera o poveste conform careia acesta isi ucisese fiul cu ani in urma si cadavrul acestuia s-ar fi aflat in pivnita.

Fetele Margaret si Kate au fost trimise la alti membri ai familiei in timpul acestor cautari macabre si mai apoi au ajuns in casa familiei Post, un cuplu de Qakeri radicali care au devenit mai apoi initiatorii spiritismului. Familia Post credea cu tarie in fenomenul posedarii si spiritismului si l-a propovaduit tuturor cunoscutilor din cultul Quakers, ajutandu-le pe cele doua fete in promovarea talentului lor mistic.

In 1850, surorile Fox au devenit faimoase in New York in urma unor sedinte de spiritism publice care au atras oameni de vaza ai societatii de atunci. Dupa succesul lor, alte sute de persoane sustineau ca pot vorbi cu spiritele. Desi nu au avut doar suporteri, Kate si Maggie au reusit sa devina mediumi recunoscuti, chiar daca multi examinatori incercau sa le deconspire.

Citește și:  Explorarea planetelor exterioare

Dupa o viata personala nu prea reusita si o incercare a sotului ei de a o converti la catolicism, Margaret s-a intors la spiritism in 1876, mutandu-se alaturi de Kate, care acum locuia in Anglia. Kate a plecat pentru prima data in Anglia la invitatia unui bogat bancher pentru a face sedinte de spiritism unor persoane influente si si-a intemeiat acolo o familie.

Kate era considerata un medium puternic care nu producea doar ciocanituri, ci si lumini de spirit, scris automat si reusea sa faca maini spiritualizate sa apara. In plus, ea putea face obiectele sa se miste. Era apreciata de foarte multi oameni, desi nu erau putini cei care considerau ca totul este o frauda.

Kate si Maggie au dezvoltat insa probleme cu alcoolul si au ajuns a se certa cu sora lor Leah si cu alti lideri spiritisti. Margareth a inceput sa creada ca puterile ei sunt diavolesti si s-a intors la catolicism pentru a isi spala pacatele. Kate parea ca nu isi mai poate creste cei doi baieti cum trebuie, iar in incercarea de a ii face rau surorii mai mari Leah, Kate si Margareth si-au deconspirat secretele in 1888 la New York.

Cine au fost surorile Fox
Cine au fost surorile Fox sursa: thehauntedlibrarian.com/2019/08/10/who-were-the-fox-sisters/

Margareth a marturisit ca pocniturile erau facute de degetele lor mari de la picioare si ca cea care le-a invatat acest lucru este Leah. Maggie s-a declarat impotriva spiritismului si a spus ca ce au facut surorile intreaga lor viata nu este decat o sarlatanie. Un an mai tarziu, Maggie a incercat sa isi retraga confesiunea, probabil la presiunea surorii sale Kate, care ii scria din Londra nemultumita fiind. In mai putin de cinci ani, cele doua au murit in saracie lucie, fiind parasite de prieteni si rude, fiind ingropate in morminte de saraci.

Misterul cadavrului din pivnita

Desi povestea surorilor Fox a fost acoperita de spiritisti in mare parte, acestia continuandu-si activitatea si negand cele spuse si semnate de Margareth, care declarase ca spiritismul nu este decat o sarlatanie, in 1904 in casa copilariei lor a fost descoperit un detaliu macabru care ar fi putut intoarce povestea lor. Dupa caderea unui perete fals din pivnita s-a descoperit cadavrul scheletic al unui om, posibil spiritul ce le bantuia casa. O cutie a persoanei ingropate acolo a fost gasita si se afla acum in muzeul Lily Dale. In urma unor cercetari s-a ajuns la concluzia ca oasele prezente in respectiva cutie de table erau in parte oase de animal si nu doar de oameni, acestea devenind o extensie a sarlataniei surorilor. In plus, peretele respectiv era o ramasita a expansiunii fundatiei si nu o incercare de acoperire a unui mormant secret.

Chiar daca si-au inceput cariera la varste fragede, surorile Fox raman in istorie prin activitatea lor de mediumi, chiar daca acestea sunt acum izolate si nerecunoscute de breasla spiritistilor. Moartea lor in conditii mizère dupa o viata controversata poate fi considerata o rasplata binemeritata in cazul in care cele doua fusesera doar mincinoase toata viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.