Una din corvezile fiecărei vacanţe din afara ţării constă în achiziţionarea de suvenire pentru cei dragi de acasă. Toţi vor o mică amintire din locurile văzute de tine. Şi, dacă se poate, suvenire cât mai speciale, pe măsura sentimentelor pe care ţi le inspiră.

Dar să cumperi suvenire unice e destul de dificil. Din fericire, fiecare colţ de lume propune câte un astfel de obiect reprezentativ pentru tradiţia şi cultura locului în care te afli. Nu trebuie să descoperi decât un singur lucru: ce trebuie să cumperi din ţara pe care tocmai o vizitezi, ce este reprezentativ pentru acel loc.

Japonia – Daruma

daruma papusa

Dacă te afli în Japonia, nu încărca în bagaje accesorii de bucătărie inspirate de pasiunea pentru sushi. Suvenirul tradiţional al japonezilor este reprezentat de o păpuşă, numită Daruma. Seamănă vag cu păpuşile ruseşti, Maruşka, numai că, înăuntru, nu ascund alte păpuşi mai mici. Daruma se confecţionează, în general, din lemn şi pe ea sunt pictate tot soiul de simboluri misterioase, inspirate de religia budistă. Păpuşa are rolul de a aduce foarte mult noroc celui care o are în casă şi poate fi dăruită atât rudelor, prietenilor celor mai apropiaţi, cât şi colegilor de birou. Cui nu-i foloseşte un accesoriu frumos colorat şi purtător de mult noroc?

Florenta – Agende si caiete

Sursa foto: plumdeluxe.com
Sursa foto: plumdeluxe.com

Din Florenţa, poţi cumpăra suvenire absolut surprinzătoare: agende sau caiete. Poate că cei dragi de acasă vor strâmba din nas, dar nu te nelinişti. Probabil că nu au idee despre calitatea hârtiei agendei dăruite. În Florenţa, papetăria este reprezentativă şi la mare preţ, întrucât toate agendele, caietele şi carneţelele se execută manual. Fiecare dintre acestea este o micuţă operă de artă executată de oameni, şi nu de maşini. Deci nu vei găsi o agendă identică cu alta. Există magazine specializate în Florenţa care vând aceste suvenire surprinzătoare. Fiecare obiect se bucură de un design creativ şi spune o poveste misterioasă.

Spania – Evantaie

Sursa foto: abanicossevillanos.es
Sursa foto: abanicossevillanos.es

Ştim cu toţii ce suvenire trebuie să aducem din Spania: evantaie mari şi colorate. Sunt şi utile şi atrăgătoare pentru iubitorii de frumos. De-a lungul lunilor de vară, evantaiele spaniole pot fi folosite pentru ne face vânt şi a ne răcori, iar pe timp de iarnă se pot transforma în delicate accesorii de design interior.

Câţi dintre noi nu le-am găsi un loc pe pereţii încăperilor, fie printre tablouri, fie deasupra oglinzilor? Apoi, sunt un suvenir pe cât de ieftin, pe atât de special. În Spania există chiar şi magazine care, la cerere, inscripţionează numele dorit pe evantai ori adaugă câteva elemente personale. Şi, ca semn al utilităţii lor, evantaiele frumos decorate au început să fie comercializate şi în România, la preţuri destul de mari, în cadrul unor magazine destinate înfrumuseţării casei.

Africa de Sud – Vuvuzele

Sursa foto: thetravelempire.com
Sursa foto: thetravelempire.com

În Africa de Sud, suvenirul tradiţional este vuvuzela. Nu ştiu însă câtă lume din România s-ar mai bucura de un asemenea dar, după isteria vuvuzelelor de pe terenurile de fotbal, de la campionatul mondial din 2010. În orice caz, sunt un accesoriu de joacă foarte distractiv, atât pentru cei mari cât şi pentru cei mici. Cui nu-i place să îşi scoată vecinii din sărite suflând în vuvuzelă? Totuşi, în Africa de Sud, ele au cu totul alt rol: cel de accesoriu de design interior. Vuvuzelele se vând într-o sumedenie de variante, şi mari şi mici, foarte colorate sau mai puţin colorate, având însemne naţionale sau desene jucăuşe. Africanii şi-au umplut casele cu vuvuzele, pe post de obiecte de artă.

Citește și:  Mongolia : Țări de vizitat

Argentina – Suvenire din piele

Sursa foto: culture.oasiscollections.com
Sursa foto: culture.oasiscollections.com

Ei da, aşa mai merge! Dacă ai drum în Argentina, obligatoriu cumperi suvenire din piele. Frumos, nu? Această ţară este renumită pentru produsele din piele şi pune la dispoziţia turiştilor suvenire dintre cele mai practice: de la portofele, până la genţi, de la geci de piele, până la pantofi şi pantaloni. Calitatea este garantată, dar preţurile sunt pe măsură. Totuşi, dacă tot ai ajuns în Argentina, poţi oferi şi celor de acasă un suvenir unic şi extrem de preţios.

India – Suveniruri unice in lume

Sursa foto: flickr.com
Sursa foto: flickr.com

Şi India vinde suvenire speciale, unice, spectaculoase. Ea este recunoscută pentru marmura pe care o pune la dispoziţia clienţilor, sub diverse forme. În ce priveşte suvenirele, acestea vin într-o sumedenie de forme, utilităţi, mărimi şi culori. Dacă ai intrat într-un magazin de suvenire, mai apuci să ieşi a doua zi.

Toate exponatele sunt menite să te încânte prin frumuseţea şi delicateţea lor. Farfurii decorative, vaze, bile, statuete, bijuterii – toate îşi aşteaptă clienţii. Printre cele mai tradiţionale suvenire indiene se numără minireproduceri ale Taj Mahal-ului şi cutiile de bijuterii. Toate suvenirele sunt executate manual deci nu vei găsi două lucruri identice acolo. Detaliile artistice sunt de o delicateţe aparte, iar cei cărora le dăruim astfel de suvenire vor dori cu orice preţ să ajungă şi ei în India.

Paris – Prajituri Macarons

Sursa foto: elledecor.com
Sursa foto: elledecor.com

Parisul pune la dispoziţia turiştilor suvenire fără pereche: prăjiturele Macarons. Au cucerit deja publicul din România, în ciuda preţurilor. Se coc într-o multitudine de culori şi mărimi. Reprezintă nişte turtiţe din bezea, umplute cu dulceaţă, unt sau cremă de ciocolată. Ei bine, o cutie de Macarons adusă din Paris nu se poate transforma decât într-un deliciu fără seamăn, indiferent că o dăruim adulţilor sau celor mici. Modul de prezentare a dulciurilor este la înălţime, parizienii fiind recunoscuţi pentru migala cu care împachetează orice produs de patiserie. Singurul neajuns este că nu durează peste ani. Hm, nici măcar mai mult de-o zi.

Venetia – Obiecte din sticla de Murano

Sursa foto: charmingitaly.com
Sursa foto: charmingitaly.com

Veneţia vinde şi ea suvenire unice în lume. Spre uimirea tuturor, reprezentative nu sunt măştile de bal, ci obiectele din sticlă de Murano. Fie că vorbim de bijuterii sau obiecte de decor, veneţienii sunt renumiţi în întreaga lume pentru suvenirele extrem de strălucitoare şi colorate pe care le produc chiar sub ochii turiştilor, pe Insula Murano.

Magazinul de suvenire vinde în disperare obiecte dintre cele mai frumoase, dar şi scumpe. Bijuteriile au mare căutare. Se organizează ateliere de creaţie pentru vizitatori, în timpul cărora artiştii explică întregul proces de realizare a unui suvenir, de la obţinerea sticlei, până la modelarea ei într-un obiect de decor mai mare sau mai mic.

Călătoriile în jurul lumii sunt o experienţă minunată. Descoperi locuri noi, oameni diferiţi, tradiţii fascinante şi suvenire unice. Cele din urmă au marele dar de a aduce cu ele acasă o părticică din lumile lăsate în spate.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.