Tabăra de sculptură Măgura este cea mai mare expoziţie de sculpturi în aer liber de pe teritoriul României – 256 de opere se întind pe o suprafaţă de 21 de hectare. Acestea se află în fața Mănăstirii Ciolanu, pe teritoriul comunei Tisău, judeţul Buzău. Cu toate acestea, expoziţia poartă numele localităţii vecine, deoarece de acolo s-au adus blocurile de piatră care au fost sculptate.

Ideea înfiinţării Taberei de sculptură Măgura i-a aparţinut sculptorului Gheorghe Coman, a cărui iniţiativă a fost sprijinită de Uniunea Artiştilor Plastici. Tabăra de sculptură marca trecerea a 16 secole de la atestarea documentară a Buzăului. Gheorghe Coman a avut în plan organizarea unei tabere care să se întindă pe 16 ani.

Tabara de sculptură Măgura1

Acest lucru s-a şi întâmplat: în perioada 1970 – 1985, în fiecare an, în lunile august şi septembrie, câte 16 sculptori şi-au arătat măiestria, pe o temă aleasă de ei, cioplind într-un bloc de piatră. Blocurile de piatră erau diferite şi fiecare ajungea la un sculptor în urma unei trageri la sorţi. Sculptorii erau, la acea vreme, elevi ai liceelor de artă din ţară sau proaspăt absolvenţi ai Academiei de Arhitectură din Bucureşti.

Citește și:  Statuia Ecaterina Teodoroiu din Slatina: omagiu unei eroine

Astfel, în 16 ani, Tabăra de sculptură Măgura s-a format cu ajutorul a 163 de sculptori, care au dăruit acestei expoziţii în aer liber nu mai puţin de 256 de sculpturi. În fiecare an, se organiza o festivitate, în cadrul căreia sculptorii menţionau că îşi donează operele oraşului Buzău, pentru ca acestea să fie admirate de toţi cei care vin în această zonă. Din păcate, nu toate sculpturile conţin plăcuțe cu titlul lucrării şi cu numele autorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.