Australia este renumita pentru speciile de serpi veninosi, insa cel mai otravitor dar si mai mare dintre toate este specia Oxyuranus scutellatus sau taipanul. Mai mult decat atat acesta este considerat pe locul trei in topul celor mai veninosi serpi ai planetei. Glandele sale au suficienta otrava pentru a ucide 12 000 de cobai.

Are otrava cea mai puternica din toti serpii veninosi de pe acest continent si coltii cei mai lungi, astfel incat este cunoscut drept un sarpe feroce. Neurotoxinele din compozitia otravii au un efect negativ puternic asupra sistemului nervos al victimei. Veninul provoaca stari de greata, varsaturi, dureri puternice de cap, crampe si poate duce la coma. Sobolanii mor foarte repede din cauza otravii, omul poate trai in functie de cantitatea de venin introdusa in corp prin muscatura intre 1-6 ore.

Taipanul traieste doar in regiunile cu savane si paduri tropicale din nordul Asutraliei si sudul Noii Guinee. Are lungimea corpului de 2-3,6 m si greutatea de aproximativ 6,5 kg. Corpul sau este destul de gros, acoperit cu solzi mici, desi, carenati, iar coloritul este aramiu sau maro-deschis pe partea dorsala si palid, albicios pe cea ventrala.

Capul este mic si de forma dreptunghiulara, are o nuanta de culoare mai deschisa comparativ cu corpul. Gatul este scurt, iar coada masoara 20% din lungimea corpului. Ochii sunt mici, au irisul de culoare inchisa, sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. Botul este scurt, limba lunga si bifurcata, iar narile pozitionate pe partea superioara a acestuia.

Oxyuranus scutellatus
Oxyuranus scutellatus

Taipanul traieste intr-un habitat exclusiv terestru, isi vaneaza prada in timpul zilei, in vizuini sau in copaci. Traieste retras, ataca prin surprindere, mananca mici mamifere, soparle, pasari sau animale de vizuina cu sange cald.

Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femela depune 3-20 de oua la scurt timp de la imperechere. Dupa eclozarea oualor (la aproximativ 2 luni de incubatie) apar puii de sarpe care au lungimea corpului cuprinsa intre 25-50 cm.

Desi este un sarpe atat de periculos, se spune ca ataca doar daca este provocat sau se simte amenintat. Iar daca se intampla sa perceapa pericolul ataca in mod repetat, musca ingrozitor si injecteaza veninul.

Taipanul este o specie vulnerabila, aflata in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Squamata, familia Hydrophiidae si are denumirea stiintifica de Oxyuranus scutellatus.

Video – Taipanul (Oxyuranus scutellatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.