Taiwan este situat la circa 160 de kilometri de coasta de sud-est a Chinei, avându-i ca vecini pe Coreea și Japonia, în partea de nord și Filipine la sud. Insula este recunoscută de turiști ca una dintre cele mai frumoase din Pacific. Taiwanul surprinde prin relieful variat – munți, dealuri, zone de coastă – care formează un cadru paradisiac, mai ales datorită localnicilor primitori. Dar nu doar peisajul superb, cu cascade, lacuri, izvoare termale sau dealuri învăluite în ceață fac din Taiwan o destinație perfectă pentru o vacanță. Tot aici se află mărturiile unei civilizații mai veche decât cea occidentală, mai ales temple și pagode cu o arhitectură specifică.

Cu siguranță, Taiwan are multe de oferit vizitatorilor, de la peisaje cu adevărat unice, la evenimente sportive și festivaluri pline de culoare, fără a mai menționa cea mai variată mâncare chinezească din lume.

Tainan
Tainan

Au ramas putine dovezi cu privire la istoria Taiwanului. Se crede că insula a fost locuită din 10.000 î. Hr, migrația din China având loc mai târziu, în secolul al XV – lea. În anul 1617 navigatorii portughezi au ajuns în Taiwan și au numit insula „Ilha formosa” – Insula Frumoasă. Olandezii au invadat-o în anul 1624 și au construit capitala Tainan, iar după doi ani au pierdut insula în favoarea spaniolilor. Aceștia au fost alungati însă, în anul 1641. Anii 1660 au aparținut dinastiilor Ming și Manchu, care i-au alungat pe olandezi și s-au luptat pentru controlul insulei.

Câștigătoarea a fost dinastia Manchu, care a transformat Taiwan în ținut al provinciei Fuji și a declanșat un val de imigranți chinezi. După înfrângerea Chinei în războiul sino-japonez, în 1895, Taiwan a cedat în fața Japoniei. Japonezii au sfărâmat o grupare rebelă a populației chineze, a stabilit o bază militară pe insulă și a promovat educația și dezvoltarea economică. După înfrângerea Japoniei la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Taiwan a fost redat Chinei.

Citește și:  Flinrs - Australia: Orașe de vizitat
Jad
Jad

Taiwan este cunoscut pentru munții săi înalți, având reputația de insulă montană. Numeroase vârfuri muntoase au înălțimi de peste 3.000 de metri. Tot aici se află cel mai mare munte din nord-estul Asiei, Muntele de Jad, care are aproape 4.000 de metri înălțime. Pe lângă munți, frumoasele plaje costale constituie atuurile naturale ale țării. Defileul Taroko este cea mai cunoscută atracție naturală a Taiwanului, o prăpastie cu stânci înalte și depozite mari de marmură.

Drumul costal din nord trece printr-o zonă cu un peisaj spectaculos, la de baza Lanțului Muntos Central, cu vedere spre Marea Chinei de est și Oceanul Pacific. Drumul trece prin multe sate mici, aproape neschimbate de secole.

peisaj Taiwan

Deși relativ mică, Taiwan are o populație de 23 de milioane de locuitori, având o densitate mai mică decât a Bangladeshului. Poartă a enormei piețe chineze, Taiwan are relații puternice cu vestul și este dornică să-și întăreasca relațiile cu Europa. Pentru scopuri practice, Taiwan este independent de jumătate de secol, însă continuă sa fie privită de China ca o provincie trădătoare, care trebuie să fie reunită cu continentul. Chestiunile politice încă reprezintă un punct dureros în relațiile cu China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.