• Tara in care a aparut pentru prima data mobilul este Japonia. In anul 1979 si-au facut astfel aparitia primele telefoane denumite pe atunci NMT si AMPS. La o distanta de 12 ani apar si alte tipuri dintre care apartine si GSM dar si TDMA si CDMA insa acestea apar in Finlanda, tara fondatoare a telefonului Nokia. Al treilea tip, numit acum 3G, si-a facut aparitia tot in Japonia, insa mult mai tarziu, mai exact in anul 2001. El se bazeaza pe tehnologii precum UMTS sau TDSCDMA ori totusi acestea sunt si de natura chineza.
Telefon vechi
Telefon vechi
 • Telefonul mobil poate sa fie receptat de catre antene terestre de la maxim 13 kilometri. Transmitatorul pe care acesta il are ofera informatii pe o raza limitata iar majoritatea telefoanelor cunoscute ofera informatii pe o distanta de 8 kilometri pana 13 kilometri.
 • O alta denumire a telefonului mobil si anume aceea de celular a fost data din cauza faptului ca telefonul chiar functioneaza cu o structura pe baza de celule in componenta sa, avand in vedere si ca reteua prin care comunicam este din celule. Astfel ca transmitatoarele de la GSM au un fel special de a fi asezate si anume in forma unui fagure. Fiecare in parte reuseste sa acopere pana la cativa kilometri distanta.
 • Prima data cand s-a inregistrat trimiterea unui mesaj scurt, asa numitele sms-uri din ziua de azi a fost in Anglia. Acesta insa s-a transmis de pe un calculator pe un telefon. La un an distanta s-a reusit si trimiterea unui sms de pe un telefon pe un alt telefon insa in alta tara si anume in Finlanda.
 • In unele tari mai dezvoltate si mai ales in orasele mari care sunt pe harta multor turisti, toate retelele de natura GSM au un camuflaj foarte placut si anume ele iau forma mediului inconjurator in care se afla. Acest lucru se intampla tocmai pentru ca telefonia sa poata functiona insa nici sa nu dauneze prea mult peisajelor.
 • Primii cinci detinatori si producatori totodata de telefonie mobila sunt dupa cum urmeaza: Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson si LG. Acestia au impreuna 80 % din intreaga piata comerciala. Nokia detine aproximativ 40% din procente, de  vreme ce Samsung si Motorola doar impreuna 14%.
 • Tot in Finlanda, fondatoarea Nokia, s-a facut si primul serviciu de pe internet care oferea posibilitatea descarcarii unor melodii ca si tonuri de apel, asa numitele ring tones, insa ele se puteau lua in schimbul unei sume de bani. Aceasta a avut loc in anul 1998.
 • In prezent sms-urile sunt cele mai uzuale printre utilizatorii de telefonie. Acestea se trimit cam in proportie de 2.4 mesaje pe un utilizator. In plus cam 74% din toti utilizatorii folosesc serviciul de mesagerie scurta.
Citește și:  Cosmosul geocentric - Pamantul este centru Universului

Telefon vechi1

 • Tot in anul 1998 s-au facut si primele plati ale facturilor prin intermediul unui mesaj scurt. Totusi se spune ca tot atunci doua automate de pe strada au suferit modificari tot pentru a se putea achitiona suc de la ele, insa prin placa cu sms.
 • In intreaga Europa cele mai multe abonamente la telefonie mobila se gasesc in orasul Luxemburg unde se aproximeaza ca 100 de locuitori au in total 156 de abonamente. Paradoxal in Statele Unite ale Americii procentajul de utilizare a mobilului este foarte mic in comparatie cu alte tari si anume de 85%.
 • In prezent serviciul de internet oferit mobilelor pe numele sau I-Mode, are incasari in prezent, la fel de mari ca si cele ale companiei Google. Serviciul I-Mode a fost initializat in anul 1999 de catre un operator nipon, de telefonie numit NTT DoCoMo.
 • In prezent in Estonia se mai plateste pentru parcare numai cu ajutorul telefonului mobil deci prin intermediul mesajului scurt, iar acest lucru s-a intamplat tocmai pentru a se putea evita achitarea unor taxe in maniere nepermise de lege care erau practicate tot mai mult de unii oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.