Templele au fost construite pentru a permite închinarea la multitudinea zeilor azteci. Acestea au fost construite în formă de piramidă cu trepte.

Piramidele în trepte sunt un tip de piramide ce a fost construit de către multe alte culturi antice diferite. În general, sunt construcții mari și conțin mai multe straturi de piatră. Aceste straturi servesc drept trepte. Chiar dacă multe culturi au construit piramide în trepte, nu există neapărat o legătură între aceste culturi. Stilul templelor aztece seamănă cu cel folosit de către popoarele timpurii ale Mezoamericii.

temple aztece
temple aztece

Templele aztece erau numite de oamenii imperiului aztec „teocali” sau „casele lui Dumnezeu”. Preoții religiei aztece foloseau aceste temple pentru a se închina și a se ruga, dar și pentru a aduce ofrande zeilor în speranța de a-i ține puternici și în echilibru.

Identificarea templelor nu a fost o muncă ușoară. Ar fi fost foarte ușor să se asume că structurile mari și monumentale precum piramidele ar fi fost palate sau temple, dar de multe ori nu acesta a fost cazul.

Adesea, o întreagă zonă a unui oraș ar fi fost dedicată activităților religioase. Unele monumente erau construite special pentru anumiți zei, în timp ce altele au fost construite special pentru anumtie sărbători. Clădirile asociate cel mai des cu religia aztecă sunt marile piramide. Acestea sunt structuri stabile cu patru laterale care au putut rezista cutremurelor dese din zonă. Acestea obișnuiau să aibă scări pe o parte și un vârf plat, unde cel mai des se afla un altar.

Unul dintre cele mai importante temple azteze este Templo Mayor. Acest templu a făcut parte din zona sacră a orașului Tenochtitlan, acum Mexico City. Făcea parte din alte 70-80 de clădiri care includeau piramide, pereți ornamentali, locuri de întâlnire, magazine și băi. Din moment ce orașul fusese construit pe teren mlăștinos, templele se scufundau și trebuiau reparate și reconstruite de-a lungul anilor.

Templul în sine a fost principala construcție religioasă a orașului și avea două altare în vârf. Un altar era dedicat zeului Huitzilopochtli iar celălalt era dedicat lui Tlaloc. Huitzilopochtli era zeul protector al aztecilor și cel care i-a condus la Tenochtitlan. El era zeul soarelui și cel al războiului. Tlaloc era zeul ploii și al fertilității.

Ambii zei aveau nevoie de sacrificiu uman constant. În timpul ultimei faze a construcției, mii de oameni ai fost sacrificați. Templul a fost finalizat în jurul anului 1497 și are o înălțime de 60 de metri.

Citește și:  Megalitii - monumente din paleolitic

În cadrul templului au avut loc foarte multe ritualuri. Sacrificiul uman este cel mai cunoscut dintre toate. Cu toate acestea, au existat multe altele, precum arderea de copal (o rășină a unui copac) și interpretarea unei muzici religioase. Acest templu reprezenta dealul Coatepec, locul unde aztecii credeau că Huitzilopochtli s-ar fi născut.

temple aztece1

Alte temple importante sunt piramidele Soarelui și ale Lunii de la Teotihuacan. Teotihuacan nu a fost construit de către azteci. Mai mult decât atât, apogeul puterii sale fusese cu aproximativ 1000 de ani în urmă, iar construcția avusese loc cum încă 1000 de ani mai devreme. Populațiile zonei venerau oamenii antici și orașul lor, chiar dacă știau foarte puține despre ei. Ei credeau că acela era locul de unde pornise crearea lumii, fiind locul de naștere al Lunii și al Soarelui

Piramida dedicată zeului Soarelui, Tlaloc, a fost construită pe o peșteră de lavă și are o înălțime de aproximativ 65 de metri. Cea dedicată Lunii și implicit lui Chalchihuitlicue este mai mică și are o înălțime de 42 de metri. Deși au fost construite ca temple, într-una dintre piramide au fost găsite morminte.

Chiar dacă nu fost construit de către azteci, situl era considerat de acestia ca fiind sacru. Aztecii au folosit idei legate de arhitectura de aici și obiecte din oraș pentru ritualurile lor.

Există numeroase alte temple aztece, atât în aceste orașe, cat și în altele. Marea Piramidă din Cholula este cea mai mare piramidă din punct de vedere al volumului din lume, dar și cel mai mare monument construit vreodată. Înăuntru au fost săpate tuneluri lungi de 8 kilometri în încercarea de a-i afla secretele.

Și ruinele de la Teotenango conțin asemenea temple. Au fost ridicate în fiecare regiune a orașului. Există și unele care erau sculptate direct într-o laterală a muntelui. Se crede că sacrificii rare au continuat până în jurul secolului al XIX-lea.

Multe dintre așa-numitele temple aztece sunt datate cu mult înaintea Imperiului aztec. Multe popoare și orașe au fost cucerite și forțate să plătească tribut, astfel devenind o parte a imperiului. Un astfel de oraș a fost Xochicalco.

Templele aztece sunt și în ziua de astăzi destinații religioase majore. Unele au construite acum biserici romano-catolice în partea de sus, în timp ce altele sunt doar piramide unde oamenii vin să se roage la zei sau chiar cu speranța de a obține puteri supranaturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.