Facand parte din categoria terapsidelor, Cynognathus apartine grupului de reptile caracterizate de trasaturi intalnite la mamifere, fiind stramosii mamiferelor. Acest animal preistoric a trait in Triasicul mediu, in urma cu aproximativ 245-230 de milioane de ani, in regiunile ocupate astazi de Africa de sud, Antarctica sau Argentina.

Fosilele acestei creaturi au fost descoperite in anul 1895, de catre paleontologul Harry Govier Seeley. Datorita faptului ca era un animal carnivor, se afla mereu in cauatare de creaturi pe care sa le vaneze, astfel, vana dicynodontii erbivori, acestia fiind membrii unei importante grupe de terapside erbivore.

Faptul ca terapsida Cynognathus se afla intr-o permanenta cautare de hrana, explica cauza pentru care terapsidele s-au raspandit foarte bine. Corpul acestui animal preistoric masura 1,5 metri si poseda multe trasaturi, intalnite la primele animale preistorice. Corpul lung avea o constructie puternica si se termina cu o coada scurta.

Membrele erau subtiri si puternice, insa nu aratau la fel, cele anterioare aratau precum cele ale soparlelor, iar cele posterioare aveau o pozitie mult mai verticala, precum a mamiferelor.

Terapsida Cynognathus

Corpul terapsidei Cynognathus era mare, cu un craniu care masura 33 de centimetri in lungime si avea deschideri pentru fixarea muschilor puternici, utilizati pentru a-si deschide si inchide maxilarele.

Citește și:  Dinozaurul Coloradisaurus, un prosauropod din America de Sud din perioada Triasicului

Acestea din urma erau puternice, prevazute cu o dentitie specifica carnivorelor, cu dinti incisivi, canini si masele. Caninii acestui animal erau ascutiti si de o marime mare. Fiind o creatura ce detinea unele caracteristici specifice mamiferelor, printre trasaturile intalnite la aceasta creatura si la mamifere se numara maxilarele.

Exista posibilitatea ca pe botul terapsidei Cynognathus sa se afle peridactili, care erau in legatura cu fibrele nervoase, acestea din urma transmitand informatii la creier. Totodata, aceasta ii determina si mai mult pe cercetatori sa considere ca acest animal avea corpul in totalitate acoperit cu blana. De asemenea, infatisarea sa era asemanatoare cu cea a unui caine, putand fi considerat o versiune preistorica a unui lup modern.

Cu o infatisare foarte apropiata de cea a unui caine, era un pradator excelent, iar animalele mici cu care se hranea ramaneau fara suflare in prezenta ei. Este posibil ca acest pradator rapid si fioros sa fi vanat in haite, preferand sa traiasca pe malurile apelor sau in paduri. Cu siguranta, conform informatiilor pe care le detin paleontologii, este una dintre cele mai fascinante creaturi preistorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.