Printre animalele situate la limita dintre reptile si mamifere, numite terapside, se numara Moschops, o creatura care a trait in Permianul mediu, in urma cu aproximativ 260 de milioane de ani, iar in anul 1911, fosilele acestuia au fost descoperite de catre paleontologul Robert Broom.

A trait in regiuni in care astazi se afla Africa de Sud  sau Rusia, preferand zonele in care existau lacuri si paduri. Avea un corp lung de trei metri, cu membrele situate sub corp, asa cum au mamiferele.

Corpul terapsidei Moschops avea o constructie solida, fiind greoi si terminandu-se cu o coada destul de scurta, dar puternica. Membrele sale puternice nu aveau o lungime egala, astfel, cele anterioare erau mai lungi decat cele posterioare.

Craniul era scurt si avea o bolta care masura 10 centimetri in grosime. Falcile erau prevazute cu dinti ascutiti pe partea anterioara, iar lateral erau situati dintii mai slabi, fiind potriviti pentru a mesteca plantele cu care se hranea, aceste fiind ferigi si ecvizetacee.

Citește și:  Care sunt cele mai cunoscute specii de amfibieni

Avand craniul mai mic, se considera ca terapsida Moschops era mai putin evoluata decat alte reptile si este reprezentativa pentru un grup de animale care s-au adaptat foarte bine unei alimentatii formata din plante.

Chiar daca a fost privit precum un dinozaur, acest animal preistoric avea mult mai multe caracteristici in comun cu mamiferele, decat cu reptilele, fiind cel mai mare erbivor patruped, care a trait in mediul sau de viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.