Testoasa cu pinteni este o specie care provine din Africa de Nord, sud-estul Europei si Orientul Mijlociu. Ea este frecvent intalnita in insulele din Marea Mediterana. Prefera zonele semi-desertice, cu dune de nisip de coasta, de stepa uscata, terenuri agricole, dar si culmile versantilor cu paduri de stejari si goruni, la altitudini de pana la 1100 m.

Are lungimea carapacei de 20-25 cm (la unele exemplare chiar si de 35 cm) si partea din spate a scutului putin extinsa si curbata in jos. Suprafata carcapacei este bombata si neteda iar coloritul masliniu cu pete de culoare neagra. Plastronul este mai deschis galben-verzui cu pete negre pe placile sale. La masculi plastronul este concav, iar la exemplarele tinere si femelele-adulte mai plat.

Dintre simturi, cel olfactiv este foarte dezvoltat, iar vederea excelenta, cu ajutorul ochilor mari testoasa poate distinge destul de bine culorile si formele. Foarte important la testoasa cu pinteni si in general la toate speciile de astfel de animale este faptul ca in primele ore ale zilei trebuie sa-si petreaca timpul la soare in scopul de a-si ridica temperatura corporala si in acelasi timp pentru a-si activa metabolismul. Astfel de animale se numesc ectoderme.

In perioada de reproducere, care are loc la sfarsitul lunii mai, femela depune 2-8 oua albe de forma sferica in solul umed si afanat, in gropi sapate de ea cu ajutorul membrelor posterioare. Ea sapa groapa destul de rapid, doar intr-un sfert de ora, se foloseste de forta membrelor si ghearele ascutite ale acestora, apoi depune ouale si le acopera cu pamant, pentru a le proteja de pradatori.

Citește și:  Șopârla mexicană cu mărgele (Heloderma horridum) - Șopârla otrăvitoare din Mexic
Țestoasă cu pinteni
Țestoasă cu pinteni

Dupa o perioada de 2-3 luni ouale eclozeaza si apar micile broscute testoase care ies la suprafata solului si incep individual lupta pentru supravietuire, ele sunt o prada foarte usoara pentru pasarile care vaneaza la suprafata solului.

Micile testoase cu pinteni ajung la maturitatea sexuala la varsta de 14 ani si pot supravietui in conditii de captivitate aproximativ 100 de ani. Hrana lor consta din plante uscate, dar si mici artropode, melci, insecte si viermi. In conditii de captivitate mananca salata verde, fructe citrice, paine, lapte, branza si bucatele de carne.

Au nevoie de frunze de papadie si cicoare, pentru a-si completa necesarul de calciu, fibre, fosfor. Carenta de calciu la testoasa cu pinteni duce la deteriorarea si deformarea carapacei, ceea ce va afecta si rani in timp organele interne.

Testoasa cu pinteni este o specie vulnerabila in pericol de disparitie, are denumirea stiintifica de Testudo graeca, face parte din ordinul Testudines, familia Testudinidae. Numele sau se refera la pintenii ce apar la membrele posterioare, cele anterioare au degete prevazute cu mici gheare ascutite.

Video – Testoasa cu pinteni (Testudo graeca):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.