In regiunile cu paduri tropicale umede din Africa Centrala si de Vest traieste o specie de broasca testoasa care are corpul foarte mare (cu lungimea carapacei de 25-32 cm) numita testoasa cu spate zimtat si articulat. Numele ei vine de la forma carapacei usor aplatizata, prevazuta cu scuturi cu margini evazate si partea posterioara articulata. Plastronul este galben, iar carapacea are un model in nuante de maro si negru pe un fond de culoare galben-deschis.

Masculii se deosebesc de femele prin forma concava a plastronului. Capul este galben cu un desen maro, craniul solid construit, gatul nu este foarte lung, deasupra lui scuturile carapacei sunt divergente ceea ce constituie un avantaj (poate sa se miste cu usurinta). Membrele anterioare si posterioare sunt groase, acoperite cu piele solzoasa. Cele din fata au 5 perechi de solzi mari in partea anterioara.

Aceasta testoasa are un mod de viata semiterestru, este o mare iubitoare de apa, de aceea prefera zonele umede, mlastinoase si adanciturile umbrite ale malurilor de ape. Intra destul de frecvent sub apa, inoata foarte bine si isi cauta hrana sub apa. Este o specie omnivora, de aceea hrana sa este alcatuita din mici nevertebrate, plante, melci, miriapode si lesuri.

Citește și:  Broasca țestoasă-cutie de Carolina (Terrapene carolina)

Reproducerea la aceasta specie este ovipara, imperecherea are loc pe uscat, apoi femela depune mai multe serii de oua in gropi sapate in sol si le acopera cu frunze. Fiecare serie este formata din 4 oua mari ovale. Dupa eclozarea acestora apar puii de broasca testoasa care au lungimea carapacei de cca. 4 cm.

Testoasa cu spate zimtat si articulat are denumirea stiintifica de Kinixys erosa, face parte din ordinul Testudines, familia Testudinidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Testoasa cu spate zimtat si articulat (Kinixys erosa):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.