Testoasa pistruiata (Homopus signatus)Testoasa pistruiata are corpul doar de 6-8 cm (in cazuri exceptionale de pana la 11 cm) si este considerata cea mai mica testoasa din lume. Arealul sau este alcatuit din regiunile din vestul Africii de Sud mai exact traieste in tinutul arid Namaqualand – un peisaj mirific care se afla doar la 100 km de coasta vestica a Oceanului Atlantic si care doar in lunile de primavara este acoperit cu flori specifice in diferite culori.

Aceasta specie de testoasa are carapacea aplatizata, in nuante de culori maronii cu modele discrete si interesante in tonuri roz, rosii-portocalii si negre. Comparativ cu alte specii de testoase aceasta este considerata de specialisti ca avand cel mai frumos colorit al carapacei. Se pare ca fiecare placa mai ridicata a carapacei are o nuanta diferita fata de a celorlalte. Pielea sa groasa este de culoarea nisipului, capul este mic dar robust, gatul scurt, coada groasa de lungime mica, iar membrele foarte puternice astfel incat sustin cu usurinta intregul corp. Masculul cantareste in jur de 70 g si este intotdeauna mai mic cu 1-2 cm decat femela care ajunge sa aiba greutatea de pana la 140 g. Faptul ca are corpul atat de mic si se deplaseaza destul de greoi face sa devina o prada usoara pentru pradatori. Cei mai mari dusmani naturali ai sai sunt pasarile de prada dar si animalele carnivore care traiesc in acelasi habitat. Daca simte pericolul incearca sa se ascunda cat mai repede in crapaturile formatiunilor de roca in care se strecoara cu usurinta (datorita carapacei sale mult aplatizate), sau in gauri ce apar in pamantul uscat in care si coloritul o camufleaza suficient de bine astfel incat sa treaca de multe ori neobservata. Hrana sa consta din plante ce cresc in mediul arid al acestui habitat terestru in care traieste. Cel mai mult consuma cactusii de dimensiuni mici sau alte vegetale cu frunze suculente. In zilele toride are obiceiul sa se ascunda sub pietre si astfel este ferita de razele fierbinti ale soarelui.

Reproducerea la testoasa pistruiata este ovipara. In mediul lor natural femela si masculul ajung la maturitatea sexuala la 10-12 ani si in conditii de captivitate mai repede cand au doar 3-5 ani. Femela depune intr-un cuib doar un singur ou care are diametrul destul de mare, in jur de 4 cm. Incubatia oului dureaza mult, in jur de 110-145 de zile.

Testoasa pistruiata are denumirea stiintifica de Homopus signatus, face parte din ordinul Testudines, familia Testudinidae. Riscul de disparitie al acestei specii este foarte mic.

Video – Testoasa pistruiata (Homopus signatus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here