Thaba Bosiu, ce se afla langa Maseru, in Regatul Lesotho, o tara din sudul Africii, este o fortareata despre care se spune ca ar fi fost construita de catre cel care a fondat Basutolandul, si anume Moshoeshoe I. Basutoland este denumirea veche a statului modern Lesotho, cu capitala la Maseru. Viata lui Moshoeshoe I a fost pe cat de interesanta, pe atat de nelinistita. Acesta s-a nascut in anul 1786 si, la o varsta destul de frageda pentru un asemenea statut, a devenit conducatorul unui sat apartinand populatiei Sotho. In secolul al XIX-lea, Moshoeshoe I era deja unul dintre cei mai puternici si deopotriva priceputi conducatori din Africa, fiind cunoscut drept un om fara scrupule, dispus sa faca orice pentru a-si atinge scopurile.
Imbogatit parca peste noapte din comertul cu vite si din furturi, fondatorul statului Basutoland era un diplomat desavarsit, reusind chiar sa incheie pacturi extrem de profitabile cu influentii sefi locali, care in definitiv puteau sa-i devina de indata rivali. Totusi, Moshoeshoe I a stiut ca nu va reusi sa se imbogateasca daca le va declara razboi tuturor.
In dorinta sa de a-si proteja comunitate si, pana la urma, bogatia agonisita, in anul 1824, adeptii lui Moshoshoe aveau sa construiasca, la ordinul conducatorului lor, o fortareata la poalele muntelui Thaba Bosiu (Muntele Noptii). Abruptul munte a primit aceasta denumire pe baza unei legende locale potrivit careia, intr-o singura noapte, acesta s-a ridicat parca din inima pamantului, crescand de la dimensiunile unui deal la cele ale unui munte.
In sfarsit, Moshoeshoe I a dorit cu tot dinadinsul sa ridice o fortareata care sa reziste tuturor atacurilor straine, Thaba Mosiu, asa cum este cunoscut si fortul, nefiind niciodata cucerita, in acest sens, conducatorul adunand in jurul sau diferiti africani, ba sclavi care fugeau de negustori, ba simpli oameni din populatia Sotho. In orice caz, se poate spune ca majoritatea oamenilor care il serveau pe Moshoshoe facea parte din cei care erau atacati de triburile Zulu si Ndebele si care cautau un refugiu.
Vazut drept un om generos si inteligent, dar fara scrupule si capabil de orice pentru a-si atinge scopurile, fondatorul statului Basutoland a incurajat activitatea misionarilor crestini, in ciuda faptului ca nu a dorit sa se converteasca la aceasta religie, probabil pentru simplul motiv ca aceasta decizie nu aducea cu sine nicio schimbare in viata sa. Perioada infloritoare avea sa se termine dupa o perioada.
In anii 1850 si 1860, regatul fondat de Moshoeshoe avea sa fie devastat din cauza atacurilor burilor din Statul Liber Orange, acestia cautand pamanturi fertile unde sa se stabileasca. E adevarat ca n-au reusit sa asedieze fortareata Thaba Bosiu, insa distrugerile cauzate au fost destul de semnificative. In fata unei astfel de situatii, Moshoeshoe s-a vazut nevoit sa semneze un pact cu britanici, in primul rand pentru a evita atacurile burilor, iar apoi din interese comerciale, ca in anul 1868, sa accepte oficial fondarea protectoratului Basutoland.
Statul a purtat acest nume, de Basutoland, pana in anul 1965, cand s-a proclamat independenta regatului Lesotho. Moshoeshoe s-a stins din viata, in anul 1870, chiar la Thaba Bosiu, creatia care a pastrat inamicii departe, corpul sau neinsufletit fiind ingropat pe varful muntelui, asemenea celor care au urmat la tron, precum Moshoeshoe al II-lea, cunoscut drept primul rege al statului independent Lesotho. Moshoeshoe al II-lea a murit in anul 1996. In sfarsit, pe acest sit, la poalele Muntelui Noptii, nu se afla doar fortareata Thaba Bosiu, ci si ruinele unor structuri ridicate in perioada fondatorului Basutolandului.