Cea mai mare specie de feline din lume este tigrul, denumit in mod stiintific Panthera tigris. Aceasta specie poate atinge o greutate de 306 kg si o lungime totala de 3.3 metri. Membrii speciei sunt animale feroce, care isi apara teritoriul si sunt greu de imblanzit. Detaliul care ii deosebeste pe tigri de alte specii de feline este modelul de dungi verticale de culoare inchisa de pe blana rosie-portocalie care poate avea si nuante mai deschise. Coltii lor sunt extrem de puternici, caninii acestei specii au lungimea cea mai mare dintre toate felinele.

Desi in trecut tigrul era mult mai raspandit in lume, avand numeroase exemplare in Asia, in ultimii 100 de ani peste 95% din exemplarele existente ale speciei au disparut. In prezent, un numar mic de exemplare ale speciei mai exista in taigaua suberiana si in zone ale mlastinilor tropicale. Cele sase subspecii de tigru ramase in lume au fost clasificate drept specii pe cale de disparitie. Numarul total de exemplare din intreaga lume se estimeaza a fi undeva intre 3.000 si 5.000, majoritatea populatiilor ramase traind la mari distante unele de altele.

specii de tigri

Tigrul este un animal solitar, insa social, care are nevoie de o zona intinsa de habitat pentru a-si satisface „nevoile culinare”. Atat din cauza zonelor de mare intindere de care au nevoie pentru a trai, cat si din cauza ca in general, cei mai multi sunt originari unor zone extrem de populate de pe pamant, numeroase conflicte intre feline si oameni au izbucnit in mod frecvent. Atat in gradini zoologice cat si in libertate, durata maxima de viata a tigrilor pare a fi intre 20 si 26 de ani.

Tigrul este un animal musculos, cu un cap relativ mare. Pupilele sunt circulare iar irisul este de obicei auriu. Urechile relativ mici sunt rotunde si negre si au pe partea dorsala un punct alb numit ocellus care are un rol important in comunicarea intraspecifica. Modelul dungilor de pe blana fiecarui individ sunt unice, de aceea acestia pot fi identificati mai usor de catre oameni. Functia dungilor ar indeplini rolul de a camufla animalul in timp ce acesta isi vaneaza prada. Femelele sunt putin mai mici decat masculii, iar labele lor sunt mai mici decat ale acestora.

Dintre cele noua subspecii initiale, doar sase specii mai exista in lume in prezent. Acestea traiesc in Bangladesh, Iran, Siberia, India, Afganistan, China, insulele Indoneziei si sud-estul Asiei. Subspeciile care au supravietuit pana in prezent sunt:

Citește și:  Clotodizi - Insecte tropicale din familia Clothodidae
Panthera tigris tigris
Panthera tigris tigris
  • Tigrul Bengalez (Panthera tigris tigris): este cea mai comuna subspecie a acestei feline ramase in viata (are in jur de 2.500 de indivizi), se gaseste in zone ale Indiei, Bhutanului si Bangladeshului. Traieste in zone aluviene, in paduri tropicale si subtropicale. Este folosit in medicina traditionala chineza, fapt pentru care Societatea Protejarii Vietii Salbatice din India a incercat sa ii introduca in habitate protejate prin lege.
Panthera tigris corbetti
Panthera tigris corbetti
  • Tigrul Indochinez (Panthera tigris corbetti): se gaseste in Laos, China, Cambodgia, Thailanda, Vitenam si Burma. Aceasta specie este de talie mai mica si culoare mai inchisa decat specia de bengalez. Prefera sa traiasca in paduri din munti sau dealuri. Se preconizeaza ca un numar maxim de 1.800 de exemplare mai traiesc in salbaticie in prezent.
Panthera tigris jacksoni
Panthera tigris jacksoni
  • Felina Malayana (Panthera tigris jacksoni): se gaseste doar in sudul peninsulei Malay intr-un numar de aproximativ 800 de exemplare.
Panthera tigris sumatrae
Panthera tigris sumatrae
  • Subspecia Tigrului Sumatran (Panthera tigris sumatrae): se gaseste doar pe insula Sumatra si este amenintat cu disparitia (are un numar de maxim 500 de exemplare).
Panthera tigris altaica
Panthera tigris altaica
  • Tigrul Siberian (Panthera tigris altaica): este protejat in regiunile din Siberia de Est. Mai este cunoscut si sub denumirile de Amur, manciurian, coreean, altaic. Are blana deasa si este subspecia de talia cea mai mare. Ajunge la 180 cm lungime in cazul femelelor si 230 cm in cazul masculilor. Atinge greutatea de 227 de kg. Se distinge printr-o nuanta de auriu a blanii si mai putine dungi pe corp. S-a demonstrat in 2009 ca tigrii siberieni sunt aceeasi subspecie ca tigrii caspiani disparuti in anii 1950.
Panthera tigris amoyensis
Panthera tigris amoyensis
  • Tigrul din China de Sud (Panthera tigris amoyensis): este cel mai amenintat cu disparitia, fiind inclus in primele 10 animale din lume pe cale de disparitie. In salbaticie nu se stie daca acesta mai exista, singurele exemplare ramase, in numar de 59, se afla pe teritoriul Chinei. Se incearca inmultirea speciei si reintroducerea sa in salbaticie, dar avand in vedere ca exemplarele existente sunt descendente a doar sase animale, diversitatea genetica este pusa in pericol.

Printre cele mai populare specii se numara si tigrul alb. Acesta este rar si a fost produsul unei mutatii genetice. Din pacate, aceasta specie nu traieste la fel de mult precum tigrii obisnuiti si este predispusa la probleme de sanatate. S-a incercat imperecherea specimenelor albe cu cele normale pentru a se remedia problemele aparute, insa acestea au dus la si mai multe probleme de ordin genetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.